Εκπαιδευτική επίσκεψη

Αναμφισβήτητα μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε χώρο εκτός σχολείου έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην απόκτηση ουσιαστικής γνώσης.

Εμπλουτίζει τη συμβατική διδασκαλία και εκσυγχρονίζει  τη μάθηση στην τάξη συνδυάζοντας θεωρία και εμπειρική γνώση, ενισχύει τη διδασκαλία γύρω από ένα θέμα που συζητήθηκε μέσα στην τάξη και βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα το θέμα αυτό. Επίσης, η μετακίνηση των μαθητών σε ένα νέο περιβάλλον τούς χαρίζει την εμπειρία του ομαδικού ταξιδιού, διευκολύνει την κοινωνικοποίησή τους και τους διδάσκει να σέβονται τα μέρη τα οποία επισκέπτονται. Μεγάλη σημασία έχει, φυσικά, η επιλογή του χώρου στον οποίο πραγματοποιείται μια εκπαιδευτική επίσκεψη.

            Με τις σκέψεις αυτές, οργανώσαμε για τη Β τάξη του σχολείου μας επίσκεψη στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο) και στα Παιδικά Χωριά SOS Ηρακλείου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη λειτουργία της και για τους διάφορους τύπους βιβλιοθηκών. Στα Παιδικά Χωριά SOS είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους υπεύθυνους της δομής αυτής για το είδος της παιδικής προστασίας που παρέχει, δηλαδή τη δημιουργία οικογενειών με μητέρα SOS, για το θεσμό της αναδοχής και της τεκνοθεσίας, καθώς και για το πώς και κάτω από ποιες συνθήκες απομακρύνονται τα παιδιά από τους βιολογικούς τους γονείς.

Είμαστε πραγματικά περήφανοι για την ωριμότητα και τη σοβαρότητα που επέδειξαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων!!