Στο πλαίσιο του νέου  προγράμματος  erasmus + του σχολείου μας  «School Libraries: promoting literacies, skills, values, and inclusion», 

ολοκληρώθηκε η 1η διακρατική συνάντηση συντονιστών των συμμετεχουσών στο πρόγραμμα χωρών στην πόλη  Villa Nova De Gaia  της Πορτογαλίας. Από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου οι 3 εκπαιδευτικοί-συντονιστές του σχολείου μας, κ. Μαρίνα Τουτουδάκη, κ. Παναγιώτης Αβτζής και κ. Τζένη Γιανναδάκη συμμετείχαν σε επιστημονικές συναντήσεις με τους ομολόγους τους καθηγητές από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Πολωνία. Αντικείμενο των συναντήσεων αποτέλεσε ο τρόπος οργάνωσης μιας σχολικής βιβλιοθήκης, οι βασικές αρχές λειτουργίας της, καθώς και η δημιουργία δικτύου σχολικών βιβλιοθηκών. Οι εισηγητές εστίασαν στον υποστηρικτικό ρόλο της σχολικής βιβλιοθήκης στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της διοργάνωσης και υλοποίησης βιωματικών προγραμμάτων προαγωγής της φιλαναγνωσίας.

Η Πορτογαλία αποτελεί σε αυτό τον  τομέα μια χώρα – πρότυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τις δυο τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε, ανέπτυξε και διαρκώς εξελίσσει ένα εθνικό σύστημα σχολικών βιβλιοθηκών, υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του πορτογαλικού Υπουργείου Παιδείας. Οι συντονιστές  του προγράμματος συμμετείχαν σε σύσκεψη με την υπεύθυνη αυτού του Εθνικού  συστήματος, Dr. Maria Joao Castro, κατά την οποία παρουσιάστηκε η στοχοθεσία της σχολικής βιβλιοθήκης και ο τρόπος επίτευξης των στόχων μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των παραπάνω προγραμμάτων διαφάνηκαν στις επιδόσεις των Πορτογάλων μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως η υψηλή κατάταξη της χώρας στους δείκτες Pisa.

Η επόμενη συνάντηση των εταίρων θα λάβει χώρα στην ίδια πόλη τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών από τις 4 χώρες. Με οικοδεσπότη το σχολείο Canelas Agrupamento de Escolas – Villa Nova De Gaia, θα συμμετέχουν σε εργαστήρια σχετικά με βιβλία, τα οποία θα πρέπει να έχουν εκ των προτέρων μελετήσει.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος το σχολείο μας, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά της σχολικής βιβλιοθήκης στην εκπαιδευτική διαδικασία, εγκαινιάζει από το τρέχον σχολικό έτος ανταλλακτική Erasmus βιβλιοθήκη. Παράλληλα, προσαρμοζόμενοι στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών προετοιμάσαμε και θέτουμε στη διάθεση των μαθητών μας, των οικογενειών τους και της ευρύτερης σχολικής μας κοινότητας μια νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη, με περισσότερους από 1000 τίτλους βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων και ακουστικών βιβλίων (audio books) και Τedx ομιλιών για σημαντικά κοινωνικά θέματα.

Επόμενο βήμα μας είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης, διαρκώς ανανεούμενης σχολικής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελέσει πόλο έλξης για τη σχολική μας κοινότητα. 


ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό”.