Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πόρτο της Πορτογαλίας

Στο πλαίσιο του νέου  προγράμματος  erasmus + του σχολείου μας  «School Libraries: promoting literacies, skills, values, and inclusion»,

πραγματοποιήθηκε η 2η διακρατική συνάντηση των συμμετεχουσών στο πρόγραμμα χωρών στην πόλη  Villa Nova De Gaia  της Πορτογαλίας. Από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2 εκπαιδευτικοί και 3 μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε συναντήσεις και δραστηριότητες με καθηγητές και μαθητές από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από Πορτογάλους συμμαθητές τους.

Με οικοδεσπότη το σχολείο Canelas Agrupamento de Escolas – Villa Nova De Gaia, και επίκεντρο τη σχολική βιβλιοθήκη, οι δραστηριότητες εστίασαν σε λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία οι μαθητές είχαν εκ των προτέρων μελετήσει. Παράλληλα μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη του Πόρτο και το εντυπωσιακό ιστορικό της κέντρο, να ξεναγηθούν σε μουσεία και να επισκεφθούν την πανέμορφη πόλη Guimaraes.

 

“Το ταξίδι που κάναμε με το πρόγραμμα του Erasmus ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Περάσαμε καταπληκτικά και γνωρίσαμε τη ζωή μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, που διαφέρει αρκετά από τη δική μας. Είδαμε ένα τεράστιο σχολείο, με πολλές αίθουσες, βιβλιοθήκη και εργαστήρια που πολύ θα θέλαμε να είχαμε στην Ελλάδα. Ακόμα κάναμε 2 υπέροχες εκδρομές, επισκεφτήκαμε μουσεία, είδαμε τις παραλίες που βρέχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό, γευτήκαμε την πορτογαλική κουζίνα και μάθαμε την ιστορία της Πορτογαλίας. Τέλος ζήσαμε αξέχαστες στιγμές με τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν. Ήταν μια φανταστική εμπειρία και αν μας δινόταν η ευκαιρία θα το επαναλαμβάναμε!”

Οι μαθητές: Γεωργία Δελβενακιώτη, Μανιαδάκης Γιάννης, Τουτουδάκης Άγγελος

 

Η επόμενη συνάντηση των εταίρων θα λάβει χώρα στην Ιταλία τον ερχόμενο Μάιο, εστιάζοντας πάντα  στο σημαντικό ρόλο των σχολικών βιβλιοθηκών και την επαφή των μαθητών με τη λογοτεχνία. Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο μας, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά της σχολικής βιβλιοθήκης στην εκπαιδευτική διαδικασία, εγκαινίασε από το τρέχον σχολικό έτος ανταλλακτική Erasmus βιβλιοθήκη. Παράλληλα, προσαρμοζόμενοι στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, δημιουργήσαμε για τους μαθητές μας μια νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη, με περισσότερους από 1000 τίτλους βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων και ακουστικών βιβλίων (audio books) και Τedx ομιλιών για σημαντικά κοινωνικά θέματα.

Επόμενο βήμα μας είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης, διαρκώς ανανεούμενης σχολικής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελέσει πόλο έλξης για τη σχολική μας κοινότητα. 


ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό”.