Οι σχολικές δραστηριότητες είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο για να κινητοποιηθούν οι μαθητές,

έτσι ώστε να γίνουν ενεργά μέλη στο κοινωνικό σύνολο, να μαθαίνουν βιωματικά, αναπτύσσοντας παράλληλα τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, αλλάζοντας στάσεις και συμπεριφορές.

Το σχολείο μας υλοποιεί και φέτος ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δίνοντας έμφαση σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος.
Σκοπός της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι να συνειδητοποιήσουμε τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, να ευαισθητοποιηθούμε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να δραστηριοποιηθούμε  ώστε να συμβάλλουμε στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 4 Μαΐου η περιβαλλοντική ομάδα τωνμαθητών της Β΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δασάκι του Κουτσουρά ή δάσος του Απηγανιά.

Μετά από μια διαδρομή με το λεωφορείο γεμάτη τραγούδια και χαρούμενες φωνές, φτάσαμε στο δασάκι και χωριστήκαμε σε 4 ομάδες. Με ξεναγούς τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Ιεράπετρας ξεκινήσαμε μια περιήγηση, αναγνωρίζοντας αρκετά είδη από την χλωρίδα την περιοχής, συζητώντας και μαθαίνοντας αρκετές πληροφορίες για την προέλευση, τις ιδιότητες, για τις συνθήκες ανάπτυξης αλλά και τις χρήσεις κάθε είδους. Περπατώντας δίπλα στο ρυάκι, διασχίσαμε για μερικά μέτρα το φαράγγι των Πεταλούδων, φτάνοντας σε έναν όμορφο καταρράκτη, όπου και βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες.

Μετά από μια τρίωρη περιήγηση επιστρέψαμε στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε, ξεκουραστήκαμε για λίγο και έπειτα φυτέψαμε σπόρους, ενώ παίξαμε και μερικά παιχνίδια, για να «εξεταστούμε» σε αυτά που είχαμε μάθει προηγουμένως. Μάλιστα, ένα από τα παιχνίδια μάς έδωσε την ευκαιρία να δούμε το δάσος με μια τελείως διαφορετική ματιά από ό,τι συνήθως. Μέσα από την πραγματοποίηση βιωματικών αυτών δράσεων ήρθαμε πιο κοντά τη φύση, κατανοήσαμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τη σπουδαιότητα της προστασίας των Δασών για τα ζώα και τον άνθρωπο.

Αφού ευχαριστήσαμε θερμά τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Ιεράπετρας για την όμορφη εμπειρία που μας προσέφεραν, επισκεφτήκαμε το κέντρο της Ιεράπετρας για φαγητό και μια χαλαρωτική βόλτα. Πλήρεις, πλέον, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας και επιστρέψαμε στον Άγιο Νικόλαο. Ήταν μια πολύ ευχάριστη εκδρομή την οποία είχαμε ανάγκη μετά από δύο χρόνια απουσίας τέτοιου είδους στιγμών.

 

Οι μαθήτριες της Β’ τάξης

Μαριλένια Πεδιαδίτη

Μαρία Λιλυμπάκη