Εκπαιδευτική επίσκεψη στο διεθνές ατμοσφαιρικό παρατηρητήριο

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 26 μαθητές του σχολείου μας και πιο συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική ομάδα της Α τάξης, μαζί με την ομάδα STEAM,

 που αποτελείται από μαθητές της Γ τάξης, επισκέφθηκε τον κόμβο Νοφαλιά – Φινοκαλιά, όπου συμμετείχε στο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα EDU4CLIMA.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα αποτελούταν από δυο μέρη:

Αρχικά, οι μαθητές μέσω της διενέργειας απλών πειραμάτων-επιδείξεων, είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν, να παρατηρήσουν και να διερευνήσουν βασικές έννοιες που ορίζουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, ώστε να κατανοήσουν τις αιτίες, τη δυναμική και τις επιδράσεις της. Τα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν με βιωματικό – διερευνητικό τρόπο ήταν η ικανότητα του διοξειδίου του άνθρακα να δεσμεύει υπέρυθρη ακτινοβολία, το φαινόμενο της λευκαύγειας, η επίδραση του λιώσιμου των πάγων στη στάθμη και στην αλατότητα της θάλασσας, οι βασικές αρχές της κυκλοφορίας του νερού στους ωκεανούς, η αύξηση της οξύτητας στους ωκεανούς και η επίδραση που αυτή έχει στους ζωντανούς οργανισμούς.

Το 2ο μέρος περιελάμβανε την επίσκεψη στο σταθμό Φινοκαλιά (διεθνές ατμοσφαιρικό παρατηρητήριο του ΕΠΕΧΗΔΙ, του Χημικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης – το μοναδικό στην Ανατολική Μεσόγειο), όπου παρουσιάστηκε στους μαθητές η οργανολογία που χρησιμοποιείται στο ερευνητικό έργο του σταθμού και που σχετίζεται με τη σύσταση της ατμόσφαιρας και την αέρια ρύπανση.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ. Καλυβίτη Νικόλαο του Χημικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του σταθμού Φινοκαλιά, την κ. Αθηνά Γκινούδη, σύμβουλο ΠΕ04 περιφέρειας Κρήτης, και τον κ. Βιτωράκη Μιχαήλ, Υπεύθυνο ΕΚΦΕ νομού Λασιθίου για τη διοργάνωση του μαθήματος και της ξενάγησης. Ευχαριστούμε επίσης τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, κ. Αβτζή Παναγιώτη, κ. Λιανάκη Γιάννη και κ. Νικητάκη Ειρήνη, που έχουν την ευθύνη της περιβαλλοντικής ομάδας και της ομάδας STEAM του σχολείου μας, για τη διοργάνωση της επίσκεψης. Συγχαίρουμε, τέλος, τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για την υποδειγματική συμπεριφορά τους και για τη συμμετοχή τους στο ενδιαφέρον αυτό πρόγραμμα