Υπολογισμός της περιμέτρου και της ακτίνας της Γης.
Το «πείραμα του Ερατοσθένη» αποτελεί μια ιστορική μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, που επινοήθηκε από τον σπουδαίο μαθηματικό Ερατοσθένη τον 3ο αι. π.Χ. Ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία μια ράβδο, «βηματιστές» της εποχής για τη μέτρηση αποστάσεων και βασικές αρχές της τριγωνομετρίας και γεωμετρίας.
Η μέθοδός του εφαρμόζεται έως και σήμερα και αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους μαθητές, οι οποίοι μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιήσουν βασικά στοιχεία τριγωνομετρίας για τον υπολογισμό της περιφέρειας του πλανήτη μας. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια είναι οι ιδανικές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του πειράματος.
Στο σχολείο μας για πρώτη φορά μαθητές της Α και Β τάξης ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο πείραμα τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, με την καθοδήγηση των μαθηματικών του σχολείου κ. Λιανάκη Γιάννη και κ. Αβτζή Παναγιώτη. Οι μαθητές στις 12:00 – 12:20 βγήκαν στην αυλή του σχολείου και μέτρησαν τη γωνία πτώσης των ηλιακών ακτίνων εκείνη τη στιγμή. Για το πείραμα χρησιμοποίησαν κοντάρια και δοκούς, τα οποία τοποθέτησαν κάθετα στο έδαφος και μέτρησαν το ύψος τους και τη σκιά τους αντίστοιχα. Στις 21 Μαρτίου οι ακτίνες του ήλιου έπεφταν κάθετα στον Ισημερινό. Μετρώντας την απόσταση του σχολείου μας από εκεί, υπολόγισαν τη γωνία πτώσης, με την οποία έκαναν αναγωγή στην περιφέρεια της γης, προσθέτοντας 3ο στη γωνία λόγω του ότι το πείραμα πραγματοποιήθηκε 7 μέρες μετά.
Έτσι υπολόγισαν την ακτίνα της γης στα 6.268 χιλιόμετρα (6.371 χλμ η πραγματική τιμή), δηλαδή με απόκλιση περίπου 1,5% .
Συγχαίρουμε θερμά τους εκπαιδευτικούς για τη διοργάνωση της δράσης αυτής και τους μαθητές μας (Αρναουτάκη Μαίρη, Βασιλάκη Μαρία, Βασιλάκη Θοδωρή, Γιακουμάκη Μιχάλη, Ζερβαντωνάκη Ειρήνη, Ζερβαντωνάκη Φωτεινή, Λαζαράκη Νικόλαο, Λυλιμπάκη Μαρία, Μετούσι Γκλέαρ, Μπρίμη Βάλια, Πεδιαδίτη Μαριλένια, Σαριδάκη Γιώργο, Στάθη Κάτια, Τουτουδάκη Άγγελο) για τη συμμετοχή.