«Πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε…..», που λέει και το όμορφο τραγούδι!
Η επίσκεψή μας στο Οροπέδιο Λασιθίου είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας ωραίας αντάμωσης με φίλους: πάρα πολλές νέες γνώσεις αλλά και ταξίδι στη φύση, ξεκούραση, τραγούδι, χορό, γενναιόδωρο κέρασμα και, πάνω απ’ όλα, τη ζεστασιά της αγάπης και της αληθινής φιλοξενίας.
Η ομάδα της Τοπικής Ιστορίας του σχολείου μας, που αποτελείται από τις μαθήτριες της Γ τάξης Βασιλάκη Κατερίνα, Γωνιωτάκη Μαλαματένια, Δημητρίου Μελίνα, Κοζύρη Κατερίνα, Ορφανάκη Καλλιόπη, Σφυρογιαννάκη Μαριαλένα, Καραλή Μαριλία και τον μαθητη της Α τάξης Ραπτόπουλο Μάριο, πραγματοποίησε την Πέμπτη 16 Μαΐου στο Οροπέδιο Λασιθίου τη δεύτερη και τελευταία για φέτος συνάντηση με τα σχολεία του Δικτύου Τοπικής Ιστορίας. Το δίκτυο αυτό, το οποίο ιδρύσαμε φέτος σε συνεργασία με τα Γυμνάσια Κριτσάς, Κουτσουρά και Τζερμιάδων, έχει τίτλο «Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου» και στοχεύει στη μελέτη της ιστορίας του τόπου που βρίσκεται κάθε ένα από τα συνεργαζόμενα σχολεία αλλά και γενικότερα του νομού Λασιθίου.
Σκοπός της δεύτερης και τελευταίας για φέτος συνάντησης στο Οροπέδιο Λασιθίου ήταν να μάθουμε βιωματικά την ιστορία αυτού του όμορφου τόπου. Δυστυχώς το 4ο σχολείο του δικτύου, το Γυμνάσιο Κουτσουρά, λόγω ανωτέρας βίας, δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας.
Την ομάδα του σχολείου μας και του Γυμνασίου Κριτσάς, αρχικά, υποδέχθηκαν στο Ψυχρό Λασιθίου ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και οι μαθητές του Γυμνασίου Τζερμιάδων, με όργανα και με μαντινάδες που συνέθεσαν προς τιμήν μας. Στη συνέχεια όλοι μαζί επισκεφθήκαμε το σπήλαιο της Δίκτης, όπου σύμφωνα με το μύθο, ανατράφηκε ο Δίας. Πρόκειται για έναν υπέροχο κι υποβλητικό τόπο που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος έστω και μία φορά στη ζωή του. Παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική ξενάγηση από τη συνάδελφο κ. Καλλιόπη Γιαννουδάκη και εντυπωσιαστήκαμε από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες του σπηλαίου! Μετά ξαποστάσαμε από την πεζοπορία και την κατάβαση στην αυλή του Καμπάνειου Ιδρύματος, όπου απολαύσαμε ένα εξαιρετικά φιλόξενο και γενναιόδωρο κέρασμα, χορέψαμε και τραγουδήσαμε. Μετά το χορό και το παιχνίδι, το φιλόξενο Γυμνάσιο Τζερμιάδων προσέφερε σε όλους, μαθητές και καθηγητές, υπέροχα αναμνηστικά και βιβλία για τις σχολικές βιβλιοθήκες μας!
Την παραμονή μας στο Ψυχρό ολοκλήρωσε η επίσκεψη στην εκκλησία που φυλάει τη διάσημη εικόνα της Παναγίας – Μάρτυρα της γερμανικής εισβολής και διαθέτει υπέροχα ξυλόγλυπτα τέμπλα, έργα των νιταδόρων της περιοχής. Εκεί μάθαμε και για τη Ρέα Γαλανάκη, τη συγγραφέα που εξιστόρησε το βίο του Ισμαήλ Φερίκ Πασά και του αδερφού του, Αντώνη Παπαδάκη κι έκανε γνωστή τη μάχη του Λασιθίου στο πανελλήνιο αναγνωστικό κοινό.
Στη συνέχεια, μετακινηθήκαμε στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, όπου ξεναγηθήκαμε από τον μηχανολόγο μηχανικό κ. Χατζάκη στο πάρκο νερού και μάθαμε την ιστορία και την εξέλιξη των ανεμόμυλων, που κατέστησαν κατά τη δεκαετία του ‘50 το Οροπέδιο το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης. Για ξεκούραση, φαγητό και παιχνίδι, συνεχίσαμε στο Lasinthos Park, όπου περάσαμε όμορφες μεσημεριανές ώρες με τους φίλους μας από τα άλλα σχολεία.
Η επίσκεψή μας τελείωσε στη Μονή Κρουσταλλένιας, όπου προσκυνήσαμε και παρατηρήσαμε και πάλι την τέχνη των νιταδώρων, των διάσημων ξυλογλυπτών, που κατασκεύαζαν περίτεχνα τέμπλα. Μετά από εκεί, χωρίσαμε από τους φίλους μας και πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς την πόλη μας, αργά το απόγευμα, πλούσιοι από εμπειρίες και συναισθήματα.
Και για όλα αυτά τα αληθινά πλούτη, ευχαριστούμε θερμά την αεικίνητη, χαμογελαστή και πάντα δοτική κ. Αντωνία Κυπριωτάκη, Δ/ντρια του Γυμνασίου Τζερμιάδων, ψυχή της λασιθιώτικης φιλοξενίας, που ενορχήστρωσε με κόπο και αληθινή αγάπη την επίσκεψη αυτή. Ευχαριστούμε επίσης τις συναδέλφους του Γυμνασίου Τζερμιάδων Ελένη Βογιάκη, Ελένη Λουκάκη, Χρύσα Αγγελίδου και Καλλιόπη Γιαννουδάκη, γιατί κάνανε τη φιλοξενία πιο πλούσια και πιο ζεστή, και φυσικά, τους φίλους μας του Γυμνασίου Κριτσάς, με τη Δ/ντρια κ. Άννα Μάμου και τις συναδέλφους Δαή Μαρία, Καλοκύρη Χρυσάνθη, Στεργιοπούλου Ρόζα, Συντυχάκη Αθηνά.
Αυτό σημαίνει δίκτυο: σχέσεις. Σχέσεις ειλικρινείς, βαθιές, που καλλιεργούνται και αντέχουν στο χρόνο. Φίλοι μας στη γνώση και στη χαρά, περάσαμε έναν υπέροχο χρόνο μαζί. Μας περιμένει ένας ακόμα καλύτερος!
Οι συντονίστριες της Ομάδας Τοπικής Ιστορίας
Γιανναδάκη Τζένη
Τουτουδάκη Μαρίνα