Έφηβοι και Λογοτεχνία: “Μήνας Εφηβείας”

Ο Μήνας Εφηβείας είναι  μια διάσημη, πια, εκδήλωση, που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πατάκη  για ενδέκατη συνεχόμενη  χρονιά.

Έντεκα χρόνια εκατοντάδων προγραμμάτων για προεφήβους, εφήβους, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς τους,  έντεκα χρόνια μετάδοσης γνώσης και καλλιέργειας φιλαναγνωσίας, με δεκάδες εισηγητές και συνεργάτες από τους χώρους της εκπαίδευσης, των τεχνών, των επιστημών και της τεχνολογίας. Το σχολείο μας, θέλοντας να φέρει τα παιδιά κοντά σε σημαντικούς δημιουργούς και καταργώντας το φυσικό εμπόδιο της απόστασης, ξεκίνησε σήμερα τη διαδικτυακή συμμετοχή του στην πολυδιάστατη αυτή εκδήλωση. Ένα τμήμα της Γ΄ Γυμνασίου, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κας Γιανναδάκη, συνομίλησε διαδικτυακά με τον βραβευμένο συγγραφέα εφηβικών βιβλίων κι εκπαιδευτικό,  κο Σταμάτη Κεσόγλου, με αφορμή το βιβλίο του “Η Λούση Λου είναι μία από μας” και τη διακειμενική επικοινωνία με το βιβλίο της Δραματικής Ποίησης “Ελένη” του Ευριπίδη, το οποίο διδάσκεται στη Γ’ Γυμνασίου.  

Ο συγγραφέας συζήτησε  με τα παιδιά για το πώς κατανοούν την έννοια του εαυτού τους και της ετερότητας, για το τι σημαίνει αλήθεια και τι ψέμα, τι σημαίνει φαινόμενο και τι ουσία. Στη συνέχεια, οι έφηβοί μας ανέλυσαν με πολύ όμορφο κι ώριμο τρόπο πώς αντιλαμβάνονται τη διαμάχη και πώς τον έρωτα και κυρίως, πώς οι έννοιες αυτές γίνονται το όχημα για να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους. Καθώς αυτά τα θέματα διαχρονικά απασχολούν τους εφήβους, που βρίσκονται σε φάση διαμόρφωσης της αυτοεικόνας τους, τα παιδιά επικοινώνησαν απρόσκοπτα   με τον κύριο Κεσόγλου για σχεδόν δύο ώρες και στο τέλος έκλεισαν τη συνάντηση με δραστηριότητα δημιουργικού λόγου, αφορμώμενη από το βιβλίο του.

Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε πως τα παιδιά, όταν αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι  συνομιλητές, μας εκπλήσσουν  με την ποιότητα και τη φρεσκάδα των σκέψεων τους!

Θα ακολουθήσουν κι άλλες δραστηριότητες φιλαναγνωσίας και δημιουργικού λόγου, στα πλαίσια του Μήνα Εφηβείας.