Για 3η συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας, θέλοντας να φέρει τα παιδιά κοντά σε σημαντικούς λογοτέχνες και καταργώντας το φυσικό εμπόδιο της απόστασης, μετέχει στο πρόγραμμα “Μήνας Εφηβείας”,

που διοργανώνεται από τις εκδόσεις Πατάκη τα τελευταία 12 χρόνια. Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια φιλαναγνωσίας και η ανάπτυξη διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στα παιδιά και στα βιβλία, τους δημιουργούς τους και τη σχολική μας βιβλιοθήκη.

Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου ο όμιλος Ρητορικής και η ομάδα Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Γιανναδάκη, συνομίλησε διαδικτυακά με τη συγγραφέα Στέλλα Κάσδαγλη, ξεκινώντας από το βιβλίο της “Ήθελα μόνο να χωρέσω”.

Η συγγραφέας συζήτησε με τα παιδιά με απλότητα και γλυκύτητα και μοιράστηκε την προσωπική της ιστορία, που μετασχηματίστηκε σε κείμενο για ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της νευρικής ανορεξίας. Διαπιστώσαμε πως οι σημερινοί έφηβοι, αγόρια και κορίτσια, έχουν συχνά ελλιπή και στρεβλή εικόνα του εαυτού τους κι είναι επιρρεπείς στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, κάτι που τους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο. Συζητήσαμε για τις συνέπειες στον ψυχισμό των εφήβων και αναζητήσαμε τις διεξόδους από αυτό το ψυχικό και σωματικό πρόβλημα. Οι έφηβοί μας έφυγαν από τη συνάντηση ικανοποιημένοι και ήρεμοι, καθώς ένιωσαν ότι η συγγραφέας μιλούσε τη γλώσσα τους κι αφουγκραζόταν τα προβλήματά τους.

Η ίδια, μιλώντας για την επικοινωνία με τα παιδιά, είπε : «Για τα παιδιά, αλλά και για μένα, η γραμμή επικοινωνίας είναι πολύτιμη. Γιατί είναι ελεύθερη από «πρέπει», προνομιακή χάρη στη μικρή της διάρκεια, με αρκετά παρακλάδια, ώστε να επιτρέπει τη δημιουργικότητα και τον αυτοσχεδιασμό, αλλά πολύ καλά σχεδιασμένη, ώστε να ακουμπάει, αν όχι όλες, σίγουρα πολλές από τις ευαίσθητες χορδές που κρύβουν οι έφηβοι και οι έφηβες μέσα τους. Κι όσο κι αν η πανδημία μάς στέρησε μια πολύτιμη διάσταση αυτής της γραμμής, την άμεση επαφή στον ίδιο χώρο και στον ίδιο χρόνο με το πιο δύσκολο αναγνωστικό κοινό, εντούτοις μας έδωσε ένα, αναγκαίο τελικά, σπρώξιμο προς μια άλλη κατεύθυνση, πολύ απαιτητική αλλά εξίσου σημαντική: η μετάβαση στις online συναντήσεις μάς επέτρεψε να επεκτείνουμε τη γραμμή και να την απλώσουμε σε αγόρια και κορίτσια από όλη την Ελλάδα αλλά και έξω από αυτήν. Υπέροχα παιδιά που σε προηγούμενα χρόνια θα είχαν πολύ λιγότερες ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με τους προβληματισμούς, με τους ανθρώπους πίσω από τα βιβλία, με αυτήν την ολοζώντανη κοινότητα που μεγαλώνει διαρκώς και που με το όραμά της μπορεί και θέλει να τα συμπεριλάβει όλα»

 

Όλοι εμείς, η κοινότητα φιλαναγνωσίας του 2ου Γυμνασίου, ευχαριστούμε από καρδιάς την κυρία Κάσδαγλη, τον κύριο Δίκαιο Χατζηπλή, οργανωτικό υπεύθυνο του Μήνα Εφηβείας, και τις εκδόσεις Πατάκη, για τη σημερινή ημέρα.

Comments are closed.