…..αρχικά, για τη συμμετοχή μιας μεγάλης ομάδας μαθητών στον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση «BRAVO SCHOOLS: δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο!», ένα διαγωνισμό που προωθεί την εκπαίδευση και ενημέρωση για τους 17 παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στη συνέχεια, για τη διάκριση που απέσπασαν, καθώς η υποβληθείσα δράση αναδείχθηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση μεταξύ 738 συνολικά, στο στόχο 16 (Ειρήνη– Δικαιοσύνη – Ισχυροί θεσμοί), στην κατηγορία «σχέδιο μαθήματος». Οι μαθητές μας  συμμετείχαν  με το  πνευματικό παιχνίδι, συνδυασμό θεάτρου και ρητορικής, “Η Δίκη του Σωκράτη”, το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο θεματικό πλαίσιο δραστηριοτήτων  ευρωπαϊκού προσανατολισμού του σχολείου μας  ‘EUROPIABuilding new European Dreams’.

Η πολιτεία η οποία έθεσε τις βάσεις για την άμεση, συμμετοχική δημοκρατία ήταν αυτή της αρχαίας Αθήνας, εκεί  όπου η συμμετοχή στα κοινά και η ανάληψη προσωπικής ευθύνης ήταν υποχρέωση του κάθε πολίτη. Αρχική μας επιδίωξη ήταν να αντιληφθούν οι μαθητές μας την έννοια της Δημοκρατίας και την αναλογία ανάμεσα  στο  τότε και στο τώρα,  το συσχετισμό ανάμεσα στην αρχαία και τη νεότερη Ελλάδα. Ως όχημά μας  προς την κατεύθυνση αυτή, χρησιμοποιήσαμε τον ορθό λόγο και  τη διατύπωση επιχειρημάτων. Αντιληφθήκαμε τί σημαίνει “μιλάω σωστά, αρθρώνω δημόσιο λόγο, αντιμετωπίζω τους συνομιλητές και το ακροατήριο με ήθος και σεβασμό”.  Επίσης, διαπιστώσαμε ότι η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γραμμένη και με φωτεινές αλλά και με μελανές σελίδες, όπως αυτή της καταδίκης του Σωκράτη. Την καταδίκη αυτής της προσωπικότητας της παγκόσμιας σκέψης επιχειρήσαμε να την ανασκευάσουμε, αφού εξετάσαμε κατά πόσον θίγονται από αυτήν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δημοκρατικοί θεσμοί και η ισονομία.

Το δρώμενο το οποίο διακρίθηκε στο διαγωνισμό ήταν μια εικονική δίκη, ένας αγώνας επιχειρημάτων που απαιτούσε εμβάθυνση στον κόσμο της σωκρατικής φιλοσοφίας. Η διαδικασία κατέληξε σε ψηφοφορία ανοιχτή στους συμπολίτες μας και στους ευρωπαίους επισκέπτες μας, η οποία αθώωσε πανηγυρικά το φιλόσοφο. 

 

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι :

Ανδρούτσου Ευαγγελία, Αρναουτάκης Μάνος, Γαρεφαλάκη  Μυρτώ, Δατσέρη Σοφία, Ζίου Σάρα, Κοζύρης Ηλίας, Λεκκα Τζένη, Μαστοράκης Σταύρος, Μαυρή Ηλιάνα, Μπούγιας Κωσταντίνος, Παπαδάκης Ηλίας, Πετράκη Μαρία, Σηφάκης Λεωνίδας, Σπυριδάκης Γιώργος, Συντιχάκης Ιωάννης, Τσίγκου Ελένη, Τσινάρη-Χέλλεμπουστ   Βάλια, Χαμηλάκης Μάνος, Χρυσού Έλενα

 

Μπράβο στους μαθητές μας! Τους ευχόμαστε να αξιοποιήσουν τα όσα διδάχθηκαν μέσα από αυτή τη δράση και να γίνουν δραστήριοι κι υπεύθυνοι πολίτες!

Leave a Comment