Την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, το σχολείο μας αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πρωτοδικείου και του Δικηγορικού συλλόγου Λασιθίου και εγκαινίασε την εκπαιδευτική διαδικασία των Εικονικών δικών, που φέρνει τους μαθητές κοντά στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Οι μαθητές της ομάδας Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας του σχολείου μας εργάστηκαν πάνω στο σενάριο μιας ποινικής  δίκης με θέμα «φθορά ξένης ιδιοκτησίας και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και ανέλαβαν ρόλους δικαστών, εισαγγελέως, γραμματέα, αστυφύλακα, κατηγορουμένου, μαρτύρων υπεράσπισης και κατηγορίας, συνηγόρων πολιτικής αγωγής κι υπεράσπισης.

Οι μαθητές μας υποστήριξαν τους ρόλους τους με σοβαρότητα και πειστικότητα. Στο τέλος της δίκης, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, κύριος Γιάννης Ευαγγελάτος,  απευθύνθηκε στον καθένα ξεχωριστά και τους μίλησε για το ρόλο τους στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης. Απάντησε στις ερωτήσεις τους απλά και πολύ κατανοητά, τους είπε ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να βρεθεί στη θέση του κατηγορουμένου εξαιτίας μιας κακής στιγμής ή μιας παρορμητικής απόφασης και πρωτίστως τόνισε το πόσο σημαντικό είναι στη ζωή τους να αναζητούν το δίκαιο.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Λασιθίου κυρία Σοφία Τσαγκαράκη απευθύνθηκε στους μαθητές, λέγοντάς τους πως η δικαστική είναι η τρίτη εξουσία, η οποία ελέγχει τις υπόλοιπες, είναι το στήριγμα των πολιτών απέναντι στην αυθαιρεσία και την παρανομία και είναι πολύ σημαντικό, ως αυριανοί πολίτες, να λειτουργούν συνειδητά και υπεύθυνα, για να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Επίσης, πολλοί άλλοι δικηγόροι Λασιθίου υποδέχτηκαν τα παιδιά και παρευρέθηκαν στη δίκη, κάτι που έκανε τους μαθητές να αισθανθούν πως βρίσκονται σε ένα πολύ φιλόξενο χώρο και έπαιρναν μέρος σε μια διαδικασία εορταστική. Πραγματικά, η πρωτόγνωρη  εμπειρία τους ενθουσίασε και κυρίως, συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας θετικής στάσης ως προς τη λειτουργία της απονομής δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό το σχολείο να είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία και να διαμορφώνει στάσεις, αξίες και ιδανικά, που έχουν ανάγκη οι μαθητές του για να γίνουν ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Για το λόγο αυτό ευχαριστούμε ειλικρινά τον κ. Ευαγγελάτο και την κ. Τσαγκαράκη για τη φιλοξενία, την απλότητα και την καλή τους διάθεση, που μετέτρεψαν μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε αληθινή εμπειρία.  Ευχόμαστε να μας ξαναδεχθούν!