Συμμετοχή στις Εικονικές Δίκες

Το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου στις ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ

Την Κυριακή 21 Μαρτίου οι μαθήτριες της Γ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου Ανθούλα Αμαριωτάκη, Ραφαηλία Αρακαδάκη, Μαρία Γκρίτζια, Χριστίνα Ζερβουδάκη, Ανθή Καθεκλάκη, Μαρία Κοκολάκη, Μαριλίζα Κουτάντου και Δήμητρα Σιδέρη είχαν την ευκαιρία  να βιώσουν μια ιδιαίτερη εμπειρία: με την ιδιότητά τους ως μέλη της ρητορικής ομάδας του σχολείου, πήραν μέρος στον ολοήμερο διαδικτυακό Διαγωνισμό Εικονικών Δικών, που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εκπαιδευτική εταιρεία «Πρωταγόρας- Αφιξις».

Ο Διαγωνισμός Εικονικών Δικών είναι μια διαδραστική προσομοίωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης των Ελληνικών Δικαστηρίων και πανελλαδικώς λαμβάνει χώρα από το 2013. Χωρίς να εντάσσεται στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα και στηριζόμενο καθαρά στην οικειοθελή ενασχόληση μαθητών κι εκπαιδευτικών-προγυμναστών, αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα για το πώς μια εξωσχολική δραστηριότητα μπορεί να καταστεί απολαυστική για τους μαθητές, παρέχοντάς τους, ταυτόχρονα, τροφή για σκέψη και αναζήτηση.

Οι μαθήτριές μας εξασκήθηκαν φέτος διαδικτυακά, καθώς η πανδημία μάς στέρησε την επικοινωνία δια ζώσης, αλλά δεν έχασαν την καλή τους διάθεση και την όρεξη για αναζήτηση, παραμένοντας δραστήριες και δεμένες ως ομάδα. Όταν έφτασε η ημέρα του διαγωνισμού, ανταποκρίθηκαν με αξιοπρέπεια και υψηλό επίπεδο σε πολύ απαιτητικά θέματα, αντιμετωπίζοντας ρητορικές ομάδες Γυμνασίων από όλη την Ελλάδα: αρχικά, τάχθηκαν στο πλευρό της Greenpeace, για να υπερασπιστούν το δικαίωμα των ζώων στην ελευθερία και την κατάργηση των ζωολογικών κήπων ως τόπου εκμετάλλευσης. Στη συνέχεια, ανέλαβαν να υπερασπιστούν το Ελληνικό κράτος στην απόφασή του να περιορίσει τους επίσημους εορτασμούς  για τα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης, λόγω πανδημίας. Και τέλος, σε ένα πολύ απαιτητικό εικονικό δικαστήριο, ανέλαβαν και πάλι να υπερασπιστούν το Ελληνικό κράτος έναντι του Σωματείου Καλλιτεχνών, που το οδήγησε στο δικαστήριο, προσβάλλοντας ως αντισυνταγματικό το νόμο που περιορίζει την ελευθερία της Τέχνης, όταν αυτή υποκινεί ρητορική μίσους.

Οι μαθήτριές μας, καθ όλη τη διάρκεια των πολύωρων δικαστικών αναμετρήσεων, διατήρησαν το ομαδικό πνεύμα, την ποιότητα των επιχειρημάτων και τον καθαρό λόγο τους και δέχτηκαν τα συγχαρητήρια των διοργανωτών. Τις συγχαίρουμε κι εμείς, με τη σειρά μας, για την παρουσία και τις επιλογές τους και ευχόμαστε να παραμείνουν και κατά την ενήλικη ζωή τους τόσο άοκνες και συνειδητοποιημένες. Εξάλλου, το να παρέχει στους μαθητές κοινωνικά εφόδια είναι και ο απώτερος στόχος του σχολείου.  Τους ευχόμαστε καλή πρόοδο στη μετέπειτα μαθητική ζωή τους!

Συγχαίρουμε, επίσης, θερμά την κ. Γιανναδάκη Τζένη, φιλόλογο και υπεύθυνη της ρητορικής ομάδας του σχολείου, η οποία, από την αρχή του σχολικού έτους, μέσω συστηματικών προγυμνάσεων τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα,  καθοδήγησε την ομάδα και πέτυχε μια τόσο καλή παρουσία στις Εικονικές Δίκες.

Ευχόμαστε, τέλος, καλή επιτυχία στην επόμενη ρητορική τους απόπειρα, τη συμμετοχή τους στους Παγκρήτιους Ρητορικούς Αγώνες.

Η διευθύντρια,

 Μαρίνα Τουτουδάκη