Συμμετοχή στη δράση “Υπαίθρια εκπαίδευση”

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, με συντονισμό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, εκπαιδευτικοί και σχολεία από όλη την Κρήτη οργάνωσαν κοινή δράση Υπαίθριας Εκπαίδευσης. Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών κάθε σχολείου σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη της υπαίθριας εκπαίδευσης. Στόχοι της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν τα μέλη της σχολικής κοινότητας σε θέματα σχετικά με την κλιματική κρίση, τη σημασία της μείωσης των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, τη σωστή διαχείριση του νερού και των φυσικών πόρων, καθώς και να  γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας και τη σημασία του για τη διατροφή μας, την υγεία, την οικονομία και την οικολογική ισορροπία και να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτά με βιωματικό τρόπο έξω στη φύση. Παράλληλα, στόχος είναι να αλλάξει η αυλή του σχολείου με την καλλιέργεια τοπικών φυτών, να πρασινίσει η σχολική αυλή και να καλλιεργηθούν δεξιότητες φροντίδας και χρήσης των φυτών ως πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Έτσι, την ημέρα αυτή, μαθητές και εκπαιδευτικοί οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου ή σε υπαίθριο χώρο (π.χ. πάρκο, άλσος, παραλία) στη γειτονιά τους ή ευρύτερα.

Η Διεθνής Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης ξεκίνησε στη Βρετανία το 2012 κι έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα πάνω από 10 εκατομμύρια μαθητές σε 170 χώρες. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η υπαίθρια εκπαίδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, ενισχύει τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και τις δεξιότητες δημιουργίας ομάδας και, βέβαια, είναι διασκεδαστική για τα παιδιά, ενώ παράλληλα βοηθάει σε μια καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος. Το ενεργητικό και φυσικό παιχνίδι, το παιχνίδι στη φύση είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν και αναπτύσσονται τα παιδιά και ενισχύει τη φυσική και ψυχική τους υγεία.

Η δική μας δράση διοργανώθηκε από το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του σχολείου μας και υλοποιήθηκε με συμμετοχή των μελών του 15μελούς, καθώς και μαθητών/τριών από τα τμήματα Α1 και Γ3. Συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Νικητάκη Ειρήνη και Γιανναδάκη Τζένη. Τους συγχαίρουμε για την όμορφη αυτή προσπάθεια!