Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 παρουσιάστηκε  στο κινηματοθέατρο Ρεξ η παράσταση του σχολείου μας, η οποία ήταν αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση και εντάσσεται στο  πολιτιστικό πρόγραμμα «Όταν η ποίηση αγκαλιάζει τις νότες», που εκπονήθηκε  από τις καθηγήτριες Ιωάννα Παπαδάκη, Όλγα Κοσκερίδου και Ειρήνη Νικητάκη.

Η μελοποίηση των ποιημάτων είναι ένα λόγος που πολλοί άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με την ποίηση, καθώς το μελοποιημένο ποιοτικό τραγούδι μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή “λαϊκής” παιδείας.  Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε μεγάλους συνθέτες, οι οποίοι έχουν μελοποιήσει  ποιήματα σπουδαίων ποιητών. Έτσι τα ποιήματα έγιναν τραγούδια, που όλοι μας έχουμε αγαπήσει. Μέσα από αυτά τα όμορφα τραγούδια αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε την ποίηση.

Σε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα ζήσαμε πολλές όμορφες στιγμές αλλά και αρκετές δυσκολίες. Ξεδιπλώθηκαν για μια ακόμα φορά τα ταλέντα των μαθητών μας και καλλιεργήθηκαν αρετές και αξίες που  χαρίζει η ενασχόληση  με την τέχνη. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ορχήστρα μας συμμετέχουν μαθητές που ασχολούνται με τη μουσική μεγάλο χρονικό διάστημα  αλλά και  μαθητές που ξεκίνησαν ένα όργανο μόλις πριν μερικούς μήνες!! Θεωρήσαμε ότι η συμμετοχή των παιδιών είναι πιο σημαντική από ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε με τον Ερωτόκριτο , το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας, με την καθοριστική συμβολή του κ.Δημήτρη Σγουρού και την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής.  Στη συνέχεια ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του  Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Αναγνωστάκη, του Γκάτσου, του Καμπανέλλη, του Θαλασσινού, του Αλκαίου, του Γκανά, του Βάρναλη, του δικού μας Νίκου Τζώρτζη. Η χορωδία και η ορχήστρα του σχολείου μας και του 3ουγυμνασίου απέδωσαν υπέροχα, με ιδιαίτερο σεβασμό και ευγένεια, τα μελοποιημένα ποιήματα και τα παιδιά μάς συγκίνησαν με το ήθος και τη σοβαρότητα που έδειξαν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Ιδιαίτερη χροιά έδωσαν τα ποιήματα που απήγγειλαν τόσο όμορφα οι μαθητές μας, συνοδευόμενοι από μουσική υπόκρουση κλασικής μουσικής από συμμαθητές τους.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους υπέροχους εκφωνητές, τα παιδιά που χόρεψαν, την εξαιρετική χορωδία και τους μικρούς μας καλλιτέχνες-μουσικούς.  Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε ήταν ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων , μακριά από τα σημερινά ακούσματα των παιδιών, και πιστεύουμε ότι η αισθητική αξία αυτού του εγχειρήματος θα είναι επωφελής και ευεργετική για τη ζωή τους!

Ευχαριστούμε πολύ τον εξαίρετο μουσικό, παιδαγωγό και ερευνητή της παραδοσιακής μας μουσικής κ. Δημήτρη Σγουρό , την υπέροχη καθηγήτρια πιάνου κ. Σοφία Αρακαδάκη, η οποία πρόθυμα  μας βοήθησε σε αυτή την παράσταση, την κ. Κάλλια Χουρδάκη-Πεδιαδίτη, που τραγούδησε τόσο όμορφα, και φυσικά  τον ποιητή και φίλο Νίκο Τζώρτζη, που πάντα είναι  δίπλα μας με ευγένεια, σεβασμό, διακριτικότητα και αύρα ποιοτική – ποιητική!

Ευχαριστούμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων μας , το Δήμο για την ευγενική παραχώρηση του Ρεξ ,την κ. Άννα Μανιαδάκη για τις πολύτιμες συμβουλές και την τελική καθοδήγηση,  το «Ήχος και Φως» για την εξαιρετικά απαιτητική ηχητική κάλυψη , τους  κ.Παντελή και Αντώνη Κουτσελάκη για το video και φυσικά την εφημερίδα Ανατολή, που πρόθυμα μας στηρίζει πάντα.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε, τέλος, τις τρεις εκπαιδευτικούς που ήταν υπεύθυνες για το πρόγραμμα, την κ. Όλγα Κοσκερίδου, φιλόλογο, την κ. Ειρήνη Νικητάκη, πληροφορικό, και φυσικά την κ. Γιάννα Παπαδάκη, μουσικό, για την εξαιρετική προετοιμασία της  χορωδίας και της ορχήστρας του σχολείου μας.

Comments are closed.