Τοπική Ιστορία-Συνέντευξη με τον Ανδρέα Κούνδουρο

Το τρέχον σχολικό έτος στο σχολείο μας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε συστηματικά με την Τοπική Ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας ήδη πραγματοποιήσει αρκετές δράσεις ως τώρα, τα μέλη της ομάδας Τοπικής Ιστορίας του σχολείου επισκέφθηκαν την Αθήνα, από 15 έως 19 Φεβρουαρίου.

Καθώς ένα από τα θέματα που μελετά η ομάδα μας είναι η προσωπικότητα και το έργο του Αγιονικολιώτη πολιτικού Ρούσσου Κουνδούρου, από το θάνατο του οποίου φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια, οι μαθήτριες της Γ τάξης Γωνιωτάκη Μαλαματένια, Δημητρίου Μελίνα,  Καραλή Μαριλία, Κοζύρη Κατερίνα,  Ορφανάκη Καλλιόπη και Σφυρογιαννάκη Μαρία- Ελένη, μέλη της ομάδας, με τη συνοδεία της καθηγήτριας τους, κ. Τζένης Γιανναδάκη, συναντήθηκαν στην Αθήνα με τον εγγονό του Ρούσσου Κουνδούρου, κ. Ανδρέα Τίτου Κούνδουρο, νομικό.

Ο κ. Κούνδουρος ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία στο αίτημά μας και μας παραχώρησε μια σχεδόν δίωρη συνέντευξη, ιδιαίτερα διαφωτιστική για την προσωπικότητα, τα πιστεύω, το μαρτυρικό θάνατο και την πολιτική παρακαταθήκη του παππού του. Μας τόνισε τη σημασία που έχει η μελέτη και η διατήρηση της πνευματικής κληρονομιάς για τους νέους ανθρώπους και μας έκανε την ιδιαίτερη τιμή να μοιραστεί μαζί μας τις αναμνήσεις του δείχνοντάς μας σημαντικά οικογενειακά κειμήλια, όπως ένα  κομμάτι από το σακάκι που φορούσε ο Ρούσος Κούνδουρος την ημέρα που εκτελέστηκε.

Μέσα από μια καταβύθιση στις  ιστορικές πηγές και με λόγο απλό και κατανοητό, ο κύριος Κούνδουρος μας ταξίδεψε, μέσω  αυτής της επιφανούς οικογένειας του τόπου μας, στην ιστορία της Κρήτης, από την Κρητική Πολιτεία μέχρι τις μέρες μας. Φώτισε πολλές καταστάσεις και γεγονότα και απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις μας. Η συνέντευξη που μας παραχώρησε πρόκειται να αξιοποιηθεί ως διδακτικό υλικό, στο πλαίσιο του προγράμματος της Τοπικής Ιστορίας, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθεί για τη συμμετοχή μας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας, που διοργανώνει το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών.

Τον ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που μας διέθεσε και τον όμορφο τρόπο με τον οποίο μίλησε στα παιδιά μας!