Το σχολικό έτος 2023-24  τέσσερα Γυμνάσια του νομού μας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να φέρουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους σε επαφή με την ιστορία του τόπου που ζουν. Έτσι,  το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και τα Γυμνάσια Κουτσουρά, Κριτσάς και Τζερμιάδων φέτος υλοποιούν το πρόγραμμα «Μαθαίνω την Ιστορία του τόπου μου» και δημιούργησαν  δίκτυο με την ίδια θεματική, προκειμένου το κάθε σχολείο να έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα, να τα ενημερώσει για βασικά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και μια προσωπικότητα του τόπου του, αναπτύσσοντας παράλληλα την εξωστρέφειά του και καλλιεργώντας στους μαθητές/τριες κοινωνικές δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου, 23 μαθητές/τριες από το Γυμνάσιο Κουτσουρά, 30 μαθητές/τριες από το Γυμνάσιο Τζερμιάδων, 8 μαθητές/τριες από το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και 10 καθηγητές/τριες από τα παραπάνω σχολεία φιλοξενήθηκαν στην Κριτσά και τον Άγιο Νικόλαο.

Αρχικά, συγκεντρωθήκαμε στο γυναικείο Συνεταιρισμό Κριτσάς, όπου η  πρόεδρος κ. Μαρία Σημαιάκη μας μίλησε για την ίδρυση του συνεταιρισμού και το στόχο του να αναδείξει εδέσματα της παράδοσης χρησιμοποιώντας υλικά του τόπου και δίνοντας ένα βοηθητικό εισόδημα στις γυναίκες του χωριού. Τόνισε τη σημασία της συλλογικής επιχείρησης, της συνεργασίας για το κοινό συμφέρον, σε μια εποχή που προτάσσεται το ατομικό κέρδος και οι επιχειρήσεις είναι κυρίως ιδιωτικές. Αφού δοκιμάσαμε τις δημιουργίες τους, προχωρήσαμε στο εργαστήριο υφαντικής «Ξόμπλι», που έχει στόχο τη διάσωση της τέχνης της υφαντικής όχι μόνο με την παραγωγή υφαντών αλλά και με τη διδασκαλία της σε νέους ανθρώπους.

Έπειτα, είδαμε το σπίτι της Κριτσωτοπούλας και οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Κριτσάς μάς αφηγήθηκαν την ιστορία της Κριτσωτοπούλας Ροδάνθης, όπως τη διασώζει ο λαϊκός  ποιητής Διαλλινομιχάλης. Μετά από περιήγηση στα σοκάκια του χωριού με τα όμορφα σπίτια, φτάσαμε στο Μουσείο Βοτάνων «Ροδάνθη», όπου ο φυσιοδίφης Γιώργος Αφορδακός μας έδειξε απολιθώματα, φυτά από τα οποία εξάγουμε βαφές καθώς και  ενδημικά φυτά της περιοχής μας.

Η φιλοξενία στην Κριτσά έληξε στην αυλή του Γυμνασίου, με κέρασμα από πλούσιο μπουφέ, που ετοιμάστηκε από τις οικογένειες των μαθητών/τριών και τους εκπαιδευτικούς, και  με τραγούδι και χορό που επισφράγισε τους δεσμούς του δικτύου.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στον Άγιο Νικόλαο, όπου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί περπάτησαν στην πόλη και ξεναγήθηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.

 

Για την  επιτυχία της φιλοξενίας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

Το Συνεταιρισμό Γυναικών Κριτσάς και προσωπικά την κ. Σημαιάκη Μαρία

Τις κυρίες της ομάδας του εργαστηρίου υφαντικής «Ξόμπλι»

Τον υπεύθυνο του Μουσείου Βοτάνων «Ροδάνθη»  Γιώργο Αφορδακό

Το φούρνο του κ. Βάρδα Εμμ. και κ.Σκύβαλου Ι. για την προσφορά τους

Τις οικογένειες των μαθητών/τριών Γυμνασίου Κριτσάς, που ετοίμασαν τόσο ωραία εδέσματα

Τους μαθητές που ανέλαβαν την ξενάγηση στην Κριτσά (Αφορδακού Μιχαέλα, Βάρδα Γιάννη, Γιακουμή Λυδία, Δαβράδο Γιώργο, Κουτουλάκη Δέσποινα, Κουρίνου Σοφία, Μαράκη Ευαγγελία και Μαράκη Μάνο, Μηνογιάννη Τζωρτζίνα, Μπουτούλια Στέφαν, Μπρόκου Πόπη και Κων/να, Σφυράκη Μιχάλη, Φαρσάρη Ελένη)

και στον Άγιο Νικόλαο (Ραπτόπουλο Μάριο, ΓωνιωτάκηΤένια, Δημητρίου Μελίνα, Καραλή Μαριλία, Κοζύρη Κατερίνα, Ορφανάκη Κάλλια, Σφυρογιαννάκη Μαριαλένα)

αλλά και όλους τους μαθητές για το ενδιαφέρον τους.

 

Το επόμενο ραντεβού μας ορίστηκε την Άνοιξη, στο όμορφο Οροπέδιο Λασιθίου, για να μάθουμε από τους  μαθητές του Γυμνασίου Τζερμιάδων την ιστορία του Δικταίου Άντρου αλλά και όλης της περιοχής.

 

Οι συντονίστριες του Δικτύου Τοπικής Ιστορίας

Τουτουδάκη Μαρίνα, 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου

Κωστάκη Νεκταρία, Γυμνάσιο Κουτσουρά

Μάμου Άννα, Γυμνάσιο Κριτσάς

Κυπριωτάκη Αντωνία, Γυμνάσιο Τζερμιάδων