Eκπαιδευτικό πρόγραμμα της  Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

της  Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τίτλο  “Η Συμφωνία της Άνοιξης: μια γιορτή του ρομαντικού πνεύματος”.

Το έργο που ακούστηκε είναι η Συμφωνία αρ.1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38 (“της Άνοιξης”) του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), σε διεύθυνση του Κορνήλιου Μιχαηλίδη. Ενδιάμεσα  υπήρχαν  αφηγηματικά και επεξηγηματικά μέρη  για το έργο από τον μουσικολόγο Κώστα Χάρδα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Συμφωνία της Άνοιξης» μας «ταξιδεύει» σε μια εποχή όπου τα βαθιά συναισθήματα, σε συνδυασμό με την ιδανική αισθητική ισορροπία, δημιούργησαν διαχρονικά αριστουργήματα, που αγγίζουν σε βάθος την ανθρώπινη ψυχή.

Ο ιδανικός έρωτας που αντιστέκεται και αντιμάχεται τις δυσκολίες της ζωής υπήρξε αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς της ρομαντικής εποχής. Ο ιδιοφυής συνθέτης Ρόμπερτ Σούμαν αποτέλεσε την κατ’ εξοχήν προσωποποίηση του ρομαντικού καλλιτέχνη, καθώς βίωσε τον ιδανικό έρωτα, τον υπηρέτησε μέχρι το τέλος ενάντια στην εύθραυστη υγεία του και την ταραχώδη πραγματικότητα, και τον ύμνησε μέσα από τη μουσική του σε κάθε ευκαιρία.

Ευχαριστούμε την καθηγήτρια μουσικής του σχολείου μας, κ. Γιάννα Παπαδάκη, που εξασφάλισε τη συμμετοχή του σχολείου μας σε αυτή την υπέροχη εκδήλωση!