«Stand-up symphony» Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η σημασία της διδασκαλίας του μαθήματος της μουσικής είναι αδιαμφισβήτητη. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες “διαπλάθει τον ανθρώπινο χαρακτήρα και εξευγενίζει τα ήθη”.

Το σχολείο μας προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που προσφέρεται για να μυήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλα τα είδη μουσικής. Έτσι και φέτος, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας μουσικής κ. Γιάννας Παπαδάκη, μαθητές της Α τάξης μαζί με τα μέλη της χορωδίας του σχολείου παρακολούθησαν ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιεί η Κρατική Ορχήστρα  Θεσσαλονίκης και απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσιάζει αποσπάσματα από έργα των Στράους, Βάγκνερ, Τσαϊκόφσκι, Μότσαρτ, Μπετόβεν και άλλων. Η πρωτοτυπία του, όμως, είναιη παρουσία ενός stand up comedian και οι παρεμβάσεις κωμικών σκετς ανάμεσα στα έργα. Έτσι δημιουργήθηκε το «Stand-up symphony», συναυλία για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, που μεταδόθηκε μέσω live stream και για τα σχολεία όλης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους συντελεστές της πρωτότυπης παράστασης «στόχος είναι να βρεθεί ένας τρόπος τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου (τα οποία είναι σε μία πολύ δύσκολη ηλικία σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες τους και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις μουσικές και καλλιτεχνικές τους επιλογές) να έρθουν σε επαφή -μέσω της κωμωδίας του stand-up- με τη συμφωνική μουσική, να νιώσουν πιο κοντά της, να την καταλάβουν περισσότερο και να μπορούν -γιατί όχι;- να την επιλέγουν, ώστε να οικειοποιηθούν την κλασική μουσική και να μην ακολουθούν την παγιωμένη άποψη πως κάτι που είναι μόνο για τους μεγάλους ή -όπως αναφέρεται στην παράσταση, μόνο για τη …Μεγάλη Εβδομάδα».

Το «Stand-up symphony» ήταν μια ιδέα της μαέστρου και καλλιτεχνικής διευθύντριας της Κ.Ο.Θ. Ζωής Τσόκανου και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Μάρτιο του 2019. Η προγραμματισμένη επανάληψη για την επόμενη σεζόν δεν έγινε λόγω πανδημίας, ενώ στη φετινή καλλιτεχνική περίοδο εντάχθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κ.Ο.Θ.

Ευχαριστούμε την καθηγήτρια μουσικής του σχολείου μας κ. Γιάννα Παπαδάκη, για την επιλογή του προγράμματος και την υλοποίησή του στο σχολείο μας!!