Σύμφωνα με το μανιφέστο της IFLA/UNESCO και με το θεσμικό πλαίσιο του ΥΠΑΙΘ για τη λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών,

«καθώς η εκπαιδευτική αποστολή του σχολείου επιβάλλει την απρόσκοπτη και ελεύθερη αναζήτηση της γνώσης, η σχολική βιβλιοθήκη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της διαδικασίας».

Αναμφισβήτητα στο πλαίσιο του σύγχρονου σχολείου, που θεμελιώνει τη λειτουργία του σε νέες καινοτόμες τεχνικές και επιχειρεί να υπερβεί το στενό πλαίσιο της παραδοσιακής διδασκαλίας, η σχολική βιβλιοθήκη έχει κεντρικό ρόλο. Δίνει νέα πνοή και εμβαθύνει στη διαδικασία της μάθησης, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέας αντίληψης για τη ζωή και τη διερεύνησή της, όπως αυτή μπορεί να προκύψει μέσω της ανάγνωσης. Ανοίγει νέους ορίζοντες, εξάπτει τη φαντασία, δίνει στα παιδιά τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τα ερωτήματά τους, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν πώς να επιλέγουν, να εκτιμούν και να ελέγχουν αυτά που διαβάζουν. Αποτελεί ένα χώρο ζωντανό, μέσα στον οποίο μαθαίνουν να ερευνούν, να δημιουργούν, να επικοινωνούν και να χαίρονται μέσα από τη διαδικασία αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε τους πόρους για τη δημιουργία στο σχολείο μας μιας σύγχρονης σχολικής βιβλιοθήκης. Τα καταφέραμε μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+«Schoollibraries: promotingreaders, values, literacies, skillsandinclusion», το οποίο θέτει ως τελικό στόχο για τα συμμετέχοντα σχολεία τη δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης. Έτσι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, με την ένθερμη συμμετοχή και βοήθεια της ομάδας ευρωπαϊκών προγραμμάτων του σχολείου, είχαμε τη χαρά να τοποθετήσουμε στα ράφια τα πρώτα βιβλία!

Δυστυχώς το πρόβλημα της έλλειψης χώρου που αντιμετωπίζουμε, δεν μας επιτρέπει να διαθέσουμε μια αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στις ανάγκες της βιβλιοθήκης αυτής, η οποία θα λειτουργούσε και ως αναγνωστήριο και χώρος δραστηριοτήτων φιλαναγνωσίας. Έτσι ο χώρος θα λειτουργεί παράλληλα ως αίθουσα διδασκαλίας του μικρότερου τμήματος του σχολείου μας. Ελπίζουμε όμως την αίθουσα αυτή να την αγαπήσουν όλοι οι μαθητές μας, να τη σεβαστούν και να θελήσουν να αφιερώσουν χρόνο στη μελέτη των βιβλίων της.

Επιθυμούμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφούολοκληρώσουμε την αρχειοθέτηση των βιβλίων, να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δανειστούν όποια και όσα τους αρέσουν και να οργανώσουμε δημιουργικές δράσεις σχετικές με τα βιβλία αυτά στο πλαίσιο της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων αλλά και σε εξωδιδακτικό χρόνο. Τελικός μας στόχος είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα και να γίνει η σχολική μας βιβλιοθήκη ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος ψυχαγωγίας και ξεκούρασης.

 

 Καλούμε  τους γονείς των μαθητών μας αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να μας βοηθήσουν στην υλοποίηση του στόχου αυτού, δωρίζοντας στη νέα μας βιβλιοθήκηλογοτεχνικά βιβλία σε καλή κατάσταση


ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό”.