Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού “Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες”

ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Μαρτίου τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού, τιμώντας τις 2 συμμετοχές του σχολείου μας στην κατηγορία ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ-ΣΠΟΤ με το πρώτο βραβείο της αντίστοιχης κατηγορίας!!

Και τα δυο βραβευμένα έργα αποτελούν προϊόντα σύμπραξης: η εφημερίδα μας, με τίτλοι Ενάλιοι Διάλογοι προήλθε μέσα από τη συμπόρευση 5 σχολείων (2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου, 1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, 2ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων Αττικής και Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας Κύπρου), ενώ το βίντεο με τίτλο “Ψυχών Ναυάγια” προέκυψε από τη συνεργασία μας με το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγίου Νικολάου και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη.

Στην εφημερίδα παρουσιάστηκε μια επιλογή εργασιών από τα παιδιά της Γ Γυμνασίου (Δανάη Ζίβα, Βαλέρια Λεάνκα, Ζαχαρένια Μακράκη, Νικόλας Σαρειδάκης, Σμαράγδα Μπρόκου, Κορίνα Χατζηπετράκη)  που εκπονήθηκαν στα πλαίσια του  μαθήματος  της Δραματικής Ποίησης «Ελένη, Ευριπίδη» , με αφορμή τον Κύπριο ήρωα Τεύκρο και το ποίημα του Γ. Σεφέρη «Ελένη» και θέμα την εξορία, τον πόλεμο και την προσφυγιά, που ,δυστυχώς, είναι πληγές διαχρονικές και παγκόσμιες. Τα παιδιά σκέφτηκαν πάνω σε έννοιες δύσκολες, προσπάθησαν να διακρίνουν την αλήθεια κάτω από το ψεύδος, το  συμφέρον και τη σκοπιμότητα και  να αξιοποιήσουν την κριτική τους σκέψη  για να οδηγηθούν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Επίσης, στην εφημερίδα μάς αντιπροσώπευσε μια καλλιτεχνική δημιουργία της  μαθήτριας της Μαρίας Σάκα, ένα άρθρο για το ιστορικό πλοίο της Κερύνειας, από τη μαθήτρια Κορίνα Χαβάκη και ένα άρθρο  για την υπαίθρια γκαλερί Κυπρίων καλλιτεχνών που έλαβε χώρα στην πόλη μας, της μαθήτριας της Β Γυμνασίου Πεδιαδίτη Μαριλένιας.

                  Η δεύτερη δημιουργία μας ήταν σαφώς πιο καλλιτεχνική, καθώς κληθήκαμε να δώσουμε φωνή στις ψυχές όσων χάθηκαν στη θάλασσα της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή του καλοκαιριού του 1974, «ντύνοντας» με το κείμενό μας ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, κ.  Γιώργου Μαυροειδή. Ο  όμιλος της Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας του σχολείου μας, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Τζένης Γιανναδάκη, εργάστηκε με γνώση, φροντίδα, ευαισθησία κι έμπνευση και δημιούργησε το κείμενο, που απήγγειλαν στη συνέχεια πολύ όμορφα οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

                  Και τα δυο παραπάνω έργα αποτελούν μια όμορφη στιγμή για το σχολείο μας και μια απόδειξη ότι η συνεργασία φέρνει πολύ όμορφα αποτελέσματα, όταν χαρακτηρίζεται από ποιότητα, σεβασμό κι ευαισθησία. Είναι πολύ σημαντικό να δίνονται στους μαθητές ευκαιρίες σκέψης κι έκφρασης που αξιοποιούν αλλά και ξεπερνούν τα διδακτικά αντικείμενα.

                  Ευχαριστούμε τους μαθητές της ομάδας Ρητορικής που εργάστηκαν με ζήλο για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα  (Ζερβαντωνάκη Φωτεινή, Ζερβαντωνάκη Ειρήνη, Αρναουτάκη Μαίρη,  Κοκκίνη Μυρτώ, Τουτουδάκης Αγγελος,  Λυλιμπάκη Μαρία, Πεδιαδίτη Μαριλένια, Αντωνάκη Γεωργία,  Βλάσση Εύη, Δελβενακιώτη Γεωργία, Χατζηπετράκη Ιωάννα, Μακράκη Ζαχαρένια, Μαντζουράνης Γιάννης, Λεάνκα Βαλέρια, Λεάνκα Σεργκέι, Μαραγκίδη Αρτεμις, Μαγούλη Μαρία, Ξένου Αφροδίτη, Τσαπάκη Ζωή, Τζανιδάκη Δέσποινα, Χαβάκη Κορίνα). Η προσπάθειά τους είναι για μας πάντα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σταθερή αξία και πηγή έμπνευσης. Ευχαριστούμε , επίσης, την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού που μας αντάμειψε δυο φορές με την πρώτη θέση των βραβείων, καθώς και τους πολύτιμους συνοδοιπόρους μας, τους μαθητές και τους συναδέλφους των συνεργαζόμενων  σχολείων, για την κοινή μας πορεία.

  Ελπίζουμε, πάντα, σε νέες, όμορφες διαδρομές και προκλήσεις

Δείτε την εφημερίδα “Ενάλιοι Διάλογοι”

Δείτε το βίντεο:

Η ομάδα εργασίας

Γιανναδάκη Τζένη, Φιλόλογος

Τουτουδάκη Μαρινα, Φιλόλογος, Διευθύντρια

Αβτζής Παναγιώτης, Μαθηματικός Ειδικής Αγωγής

Νικητάκη Ειρήνη, καθηγήτρια Πληροφορικής

Τουτουδάκης Νίκος, Φυσικός

Φουρνιώτης Δημήτρης, καθηγητής Αγγλικών