15 μαθητές και μαθήτριες, μέλη της ρητορικής ομάδας του σχολείου μας,

συμμετείχαν το απόγευμα της Παρασκευής 11 Μαρτίου, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια της ομάδας κ. Τζένη Γιανναδάκη, σε επιμορφωτική εσπερίδα για τα ρητορικά αγωνίσματα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομάδας για τους 3ους διασχολικούς Αγώνες Δημιουργικού Λόγου, που φέτος διοργανώνει το Πειραματικό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων Αττικής και τους 4ους Παγκρήτιους Ρητορικούς Αγώνες, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου.
Και οι δύο αγώνες έχουν την καθοδήγηση και την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, πρόεδρος της οποίας είναι η κ.Βάλια Λουτριανάκη. Η συμμετοχή μαθητών κι εκπαιδευτικών από την Αθήνα και την Κρήτη σε αυτό το μεγάλο Δίκτυο Ρητορικής αποδεικνύει περίτρανα πως η ενασχόληση με τη ρητορική είναι πάθος, το οποίο ακολουθεί όσους εμπλακούν, για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι κανόνες των τριών ρητορικών αγωνισμάτων, του αυθόρμητου λόγου, της εκφραστικής ανάγνωσης και των διττών λόγων, καθώς και των νέων αγωνισμάτων, της Ομαδικής Συζήτησης και του Ομαδικού Αυτοσχεδιασμού, ενώ τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα αγωνίσματα, να εργαστούν ομαδικά και να λάβουν χρήσιμη ανατροφοδότηση στην προσπάθειά τους. Ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή ήταν η επικοινωνία με αποφοίτους του σχολείου μας και μέλη της περσινής ρητορικής ομάδας, για την παρουσία των οποίων αισθανθήκαμε πολύ υπερήφανοι και συγκινημένοι!

Η ενασχόληση με τη ρητορική καλλιεργεί δεξιότητες ζωής, όπως η κριτική και η δημιουργική σκέψη, η ενεργητική ακρόαση, η αποτελεσματική επικοινωνία και η διαχείριση του άγχους ως προς το δημόσιο λόγο. Συγχαίρουμε τα παιδιά για την ενασχόλησή τους αυτή κι είμαστε περήφανοι που αξιοποιούν έτσι τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τους. Τους ευχόμαστε

καλή επιτυχία

στους αγώνες, αλλά πρωτίστως τους ευχόμαστε η συμμετοχή τους σε αυτούς να είναι μια όμορφη εμπειρία.