Μουσική και Εκπαίδευση

Από τα αρχαία χρόνια έχει αναγνωριστεί η σημασία της μουσικής στη διάπλαση του ανθρώπινου χαρακτήρα και, κατά συνέπεια, η σημασία της διδασκαλίας της στο σχολείο. 

Το σχολείο μας προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που προσφέρεται για να μυήσει τους μαθητές και τις μαθήτριές μας σε όλα τα είδη μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας μουσικής κ. Γιάννας Παπαδάκη, μαθητές της Β τάξης συμμετείχαν σε ένα διαδικτυακό Live Streaming εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Επικράτειας και υλοποιείται από την Κρατική Ορχήστρα  Θεσσαλονίκης.Στόχος της  Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης είναι η μύηση στην περιγραφική δύναμη της μουσικής, με την παρουσίαση του έργου «Εικόνες από μία Έκθεση» του Ρώσου συνθέτη Modest Mussorgsky.  (ενορχήστρωση Μωρίς Ραβέλ).Το έργο συμπεριλαμβάνει τις μουσικές περιγραφές για 10 διαφορετικούς πίνακες ζωγραφικής του φίλου του ρώσου ζωγράφου Viktor Hartmann. Μέσα από αυτό το αριστούργημα της ρωσικής μουσικής εργογραφίας οι μαθητές μας  ήρθαν σε επαφή με την προγραμματική μουσική, μαθαίνοντας πώς η γλώσσα των ήχων μπορεί να αναπαραστήσει εξωμουσικές έννοιες, με τον ίδιο τρόπο που τα πινέλα ενός ζωγράφου απεικονίζουν και οι λέξεις ενός συγγραφέα  εξιστορούν ιδέες και εικόνες. Μουσική και εικαστικές τέχνες ενώνονται σε ένα έργο που κατέχει μία μοναδική και ιδιαίτερη θέση στο παγκόσμιο ρεπερτόριο. Το έργο ανήκει στην μουσική κατηγορία “Σουίτα” και αποτελείται από πολλές επιμέρους μουσικές ενότητες, τις οποίες μπορούμε να ξεχωρίσουμε σαν να ήταν αυτοτελή μουσικά έργα.

Τα παιδιά παρακολούθησαν το πρόγραμμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με  μεγάλες ορχήστρες. Εξαιρετική ήταν η κ. Μαριάνα Μποζαπαλίδου που ανέλαβε την έρευνα, το κείμενο και την παρουσίαση του έργου, καθώς εισήγαγε τους ακροατές στα μουσικά μέρη, δίνοντας πληροφορίες και καθοδηγώντας με απλούς μουσικούς όρους, ώστε να μετατραπεί η ακρόαση σε μια ενεργητική και κριτική διαδικασία. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Διευθυντή ορχήστρας Δημήτρη Σπούρα και αναμένουμε με ενδιαφέρον την επόμενη διαδικτυακή δράση της, για την οποία ήδη έχουν δηλώσει ενδιαφέρον πολλοί μαθητές μας.