Μια σημαντική διάκριση για το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου

 

Ο θεσμός των Education leaders Awards ξεκίνησε το 2016, αναζητώντας βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη μαθησιακή εμπειρία στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες που αξίζει να αναδειχθούν σε ολόκληρη την εκπαιδευτική ελληνική επικράτεια.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, οι κατηγορίες υποψηφιοτήτων ήταν η καινοτομία στη διδασκαλία, η βέλτιστη μαθησιακή εμπειρία, η ψηφιακή εκπαίδευση, η εκπαίδευση εξ αποστάσεως, η εξάλειψη των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, η νεανική επιχειρηματικότητα, η δια βίου μάθηση και η ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων.

            Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από έγκριτες προσωπικότητες του χώρου της εκπαίδευσης, όπως πρώην υπουργούς Παιδείας, πρυτάνεις ελληνικών Πανεπιστημίων, συμβούλους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου,  καθηγητές πανεπιστημίου  και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στην εκπαιδευτική κοινότητα όλης της χώρας να παρουσιάσει συλλογικές ή ατομικές πρακτικές εργασίας, οι οποίες συνδυάζουν τη γνώση με την καινοτομία, προκειμένου να  αναδειχθούν και να λειτουργήσουν ως πρότυπα. Τελικός στόχος, η δημιουργία ενός πανοράματος ιδεών και προσπαθειών από κάθε γωνιά της χώρας.

Το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση- πρόκληση, υποβάλλοντας υποψηφιότητα στην κατηγορία «ψηφιακή εκπαίδευση», με το WEB TV του και συγκεκριμένα με την ψηφιακή εκπομπή ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα αναπηρίας, μια εκπομπή στην οποία οι έφηβοι δημοσιογράφοι της ομάδας της διαδικτυακής τηλεόρασης πήραν συνέντευξη από τον ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο και από τη διαχειρίστρια της σελίδας «Η ζωή με το Γιάννη», κ. Άδα Σταματάτου. Οι συνεντεύξεις αυτές προβλήθηκαν στην πρώτη διαδικτυακή εκπομπή της τηλεόρασης του σχολείου, την 3η Δεκεμβρίου 2019, ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε θέματα αναπηρίας.

Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων σε κάθε κατηγορία πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Αρχικά τα μέλη της κριτικής επιτροπής αξιολόγησαν online τις υποψηφιότητες και έδωσαν τη βαθμολογία τους σε κάθε μία από αυτές, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης. Ο τελικός βαθμός της κάθε υποψηφιότητας προέκυψε από το μέσο όρο βαθμολογίας που συγκέντρωσε. Στη συνέχεια, η πρόεδρος και τα μέλη της κριτικής επιτροπής επικύρωσαν τα βραβεία, σύμφωνα με την κατάταξη των υποψηφιοτήτων στην εκάστοτε κατηγορία συγκριτικά με το βαθμό που συγκέντρωσε η κάθε υποψηφιότητα. Κατά τον τρόπο αυτό, η συμμετοχή  του σχολείου απέσπασε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «ψηφιακή εκπαίδευση», διάκριση ιδιαίτερα σημαντική, αν αναλογιστούμε πως βραβεύτηκαν μόνο 4  δημόσια γυμνάσια σε όλη την επικράτεια!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, καθώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της τελετής απονομής των βραβείων δια ζώσης, «δεσμεύεται να διατηρήσει και να αυξήσει τους ποιοτικούς στόχους της ουσιαστικής βράβευσης, μέσω της εκτεταμένης προβολής των αποτελεσμάτων στα μέσα μαζικής επικοινωνίας των διοργανωτών, των  χορηγών επικοινωνίας και σε όλο το εύρος που καλύπτουν τα social media»

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές και την κριτική επιτροπή για τη σημαντική διάκριση που μας απένειμαν, η οποία χάρισε στο σχολείο μας μια θέση μεταξύ των ηγετών της εκπαιδευτικής διαδικασίας  και κατέταξε τη συγκεκριμενη μαθητική δημιουργία στο πανόραμα καλών πρακτικών για το έτος 2020. Κυρίως, όμως, ευχαριστούμε την υποστηρικτική σχολική μας κοινότητα και τους μαθητές που έλαβαν μέρος στη διαδικτυακή μας τηλεόραση, που υπήρξαν για μας συνοδοιπόροι και πηγές εμπνευσης .Αυτή η διάκριση είναι δική τους.

 

Οι εκπαιδευτικοί -υπεύθυνοι της υποψηφιότητας

Γιανναδάκη Τζένη, φιλόλογος

Φουρνιώτης Δημήτρης, καθηγητής αγγλικών

Τουτουδάκη Μαρίνα – διευθύντρια, φιλόλογος