5 μαθητές της Γ τάξης φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών της περιοχής Blankenese του Αμβούργου και παρακολούθησαν μαζί με τις συνοδούς καθηγήτριες μαθήματα και εργαστήρια στο Marion Dönhoff Gymnasium, σε συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα (Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γαλλία). Καθώς επρόκειτο για την εισαγωγική συνάντηση, αρχικά ορίστηκαν οι στόχοι και το πλαίσιο του προγράμματος και  επιλέχθηκε μετά από μαθητικό διαγωνισμό το λογότυπο που θα εκπροσωπήσει τα επίσημα έγγραφά του. Οι Έλληνες μαθητές κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό αυτό, με μια πολύ αξιοπρεπή παρουσία, ενώ  παρουσίασαν ολιγόλεπτα βίντεο με θέμα την περιοχή μας και την πολιτιστική της διαδρομή ανά τους αιώνες. Ενέπλεξαν τους Γερμανούς μαθητές σε ένα ελληνικό παιχνίδι γνώσεων, πήραν μέρος σε εργαστήρια με θέμα το θέατρο και τον πολιτισμό των συμμετεχουσών χωρών και τέλος έπαιξαν κρητική μουσική και συμπαρέσυραν τους πάντες σε ένα παραδοσιακό ελληνικό γλέντι, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις όλων. Παράλληλα, γνώρισαν τις ομορφιές και τα μνημεία της πόλης όπου φιλοξενήθηκαν και, βέβαια, εγκαθίδρυσαν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς τόσο με τους οικοδεσπότες τους, όσο και με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.

Το πολιτιστικό ταξίδι στην Ευρώπη θα συνεχιστεί την Άνοιξη με την επίσκεψη των συμμετεχουσών χωρών στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι προετοιμασίες της ομάδας  Erasmus+ του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου για την υποδοχή και τη φιλοξενία των Ευρωπαίων φίλων τους. Ελπίζουμε όλη αυτή η πολιτιστική διαδρομή να είναι για τους μαθητές μας μια πολύτιμη κι ανεπανάληπτη εμπειρία, στο πλαίσιο της διάπλασης συνειδητοποιημένων και ώριμων πολιτών της ενωμένης Ευρώπης.


ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό”.