Grand Prix Γαλλοφωνίας 2016

Μεγάλο βραβείο Γαλλοφωνίας ανάμεσα σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας απέσπασε η συμμετοχή μας στο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2016, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις πρεσβείες στην Ελλάδα κρατών που προωθούν τη Γαλλοφωνία ( Ελβετία, Βέλγιο, Ρουμανία, Τυνησία, Δημοκρατία του Κογκό κ.λπ.). Στη γιορτή Γαλλοφωνίας συμμετέχουν όλες οι γαλλόφωνες χώρες του κόσμου, ενώ από τους Διαγωνισμούς αναδεικνύονται και οι μεγάλοι νικητές, που κερδίζουν δώρα μικρής και μεγάλης αξίας που προσφέρουν οι διοργανωτές.

Το γενικό θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν η « Γεύση των λέξεων», ειδικά δε για τα Γυμνάσια είχε τίτλο « Γεύσεις και Ποίηση».

Στο θέμα αυτό οι μαθητές κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν πέντε από τις δέκα λέξεις του φετινού διαγωνισμού και λεξιλόγιο σχετικό με μια από πέντε αισθήσεις, προκειμένου να αναδείξουν την πολιπολιτισμικότητα της γαλλικής γλώσσας αναφερόμενοι στην κουζίνα του τόπου τους.

Οι μαθητές του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας «Εργαστήρι γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού» είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν αλλά και να ανακαλύψουν καλύτερα την ιστορία της κρητικής κουζίνας και να παίξουν με τις γεύσεις και τις λέξεις. Έτσι, ασχολήθηκαν με βιβλία κρητικής κουζίνας , με συνταγές για κρητικά εδέσματα και ανακάλυψαν καινούργιο λεξιλόγιο και τεχνικές δημιουργικής γραφής για να γράψουν ομαδικά τα δικά τους ποιήματα για την γεύση της κρητικής κουζίνας, συνδυάζοντας χιούμορ και φαντασία. Η ομαδική αυτή δουλειά κατέληξε στην δημιουργία ενός βίντεο με ποιήματα.

Οι μαθητές μέσα από αυτή την εργασία ανέπτυξαν γλωσσικές, επικοινωνιακές αλλά και κοινωνικο πολιτισμικές δεξιότητες μέσω της επικοινωνιακής και διαφοροποιημένης παιδαγωγικής, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Αρκετοί από τους μαθητές μας ταξίδεψαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα για να παραλάβουν το βραβείο τους.

Εκεί συμμετείχαν σε εργαστήρι γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού από καθηγητή του Γαλλικού Ινστιτούτου και, μαζί με μαθητές από άλλα σχολεία, έγραψαν ποίημα για το πώς βλέπουν τον κόσμο μας σήμερα και τη συνύπαρξη όλων μας σε αυτόν. Εκτός από τα μικρά δώρα που έλαβαν οι μαθητές μας, τους προσφέρθηκε από τον διευθυντή μάρκετινγκ του TV5MONDE ένας υπολογιστής και ένας βιντεοπροβολέας, για να συνεχίσουν να δημιουργούν χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές των γαλλικών της δευτέρας και τρίτης τάξης για τη δημιουργία τους, καθώς επίσης και στην κ. ΙωαννίδουΕλένη , καθηγήτρια γαλλικών, υπεύθυνη του πολιτιστικού αυτού προγράμματος και συντονίστρια της όλης προσπάθειας. Ευχαριστούμε επίσης τον κ.Γιάννη Πάγκαλο για την τεχνική υποστήριξη στην παραγωγή του βίντεο .

Leave a Comment