Με ιδιαίτερη χαρά το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου υποδέχθηκε επτά εκπαιδευτικούς από τη Γαλλία και την Πορτογαλία, οι οποίοι συναντήθηκαν με την ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος KA210 «Tout le Monde au Bestiaire».
Η συνάντηση αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος και ήταν αφιερωμένη στην κοινή εργασία για την ολοκλήρωσή του, την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας και την αποτίμηση των διδακτικών πρακτικών που εφαρμόστηκαν από τις συνεργαζόμενες χώρες.
Για δύο γεμάτες και δημιουργικές ημέρες, οι εκπαιδευτικοί των τριών χωρών συμμετείχαν σε συνεδριάσεις, παρουσιάσεις και ουσιαστικές συζητήσεις, αντάλλαξαν εμπειρίες και παιδαγωγικές πρακτικές και συνεργάστηκαν για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων ενός ιδιαίτερα πρωτοποριακού ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην πολύχρονη και επίμονη προσπάθεια που προηγήθηκε αυτής της συνάντησης. Για έναν ολόκληρο χρόνο, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και η ομάδα των 24 μαθητών εργάστηκαν για το πρόγραμμα αποκλειστικά τις Κυριακές. Μια ημέρα που δύσκολα συνδέεται με το σχολείο και κατά την οποία δεν είναι εύκολο να πειστούν οι μαθητές να αφήσουν τον ελεύθερο χρόνο και την ξεκούρασή τους για να έρθουν στο σχολείο. Κι όμως, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με συνέπεια και ενθουσιασμό, ενώ οι εκπαιδευτικοί αφιέρωσαν τον προσωπικό τους χρόνο, ώστε το πρόγραμμα να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί ίσως ένα από τα πιο ουσιαστικά στοιχεία του προγράμματος, καθώς αποτυπώνει στην πράξη τη διάθεση για δημιουργία, συνεργασία και συμμετοχή που μπορεί να καλλιεργήσει ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Κεντρικό αντικείμενο του προγράμματος είναι η διδασκαλία των μύθων, με αφετηρία τους μύθους του Αισώπου και του La Fontaine. Η καινοτομία έγκειται στην προσέγγισή τους μέσα από τρεις γλώσσες, αλλά και μέσα από τη μουσικοκινητική έκφραση, δημιουργώντας ένα διαφορετικό μαθησιακό περιβάλλον, όπου η γλώσσα, η μουσική, η κίνηση και η πολιτιστική κληρονομιά συνυπάρχουν και λειτουργούν συμπληρωματικά.
Η συνεργασία των εκπαιδευτικών ανέδειξε τη σημασία της πολυγλωσσίας, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και των βιωματικών διδακτικών πρακτικών, ενώ παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στους εταίρους να εξετάσουν τι λειτούργησε αποτελεσματικά, ποιες πρακτικές μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω και με ποιον τρόπο η εμπειρία του προγράμματος μπορεί να μεταφερθεί σε διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα της κοινής εργασίας θα αποτελέσουν αντικείμενο παρουσίασης στη Γαλλική Εθνική Υπηρεσία για το Erasmus+, με στόχο τη διάχυση της εμπειρίας και των καλών πρακτικών που αναπτύχθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν αποτελούν απλώς ευκαιρίες μετακίνησης και γνωριμίας, αλλά κυρίως χώρους ουσιαστικής συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσεων και ανανέωσης της εκπαιδευτικής πράξης.
Για το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, η συμμετοχή στο «Tout le Monde au Bestiaire» αποτελεί μια ακόμη σημαντική ευκαιρία να ανοίξει το σχολείο στην Ευρώπη, να μοιραστεί την εκπαιδευτική του εμπειρία και να συνδιαμορφώσει, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους του, νέους και δημιουργικούς τρόπους διδασκαλίας και μάθησης.


