Την Τετάρτη 5 Μαρτίου υλοποιήθηκε για 4 η χρονιά στο σχολείο μας το Smashed, ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που αφορά τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ από εφήβους.
Το Smashed υλοποιείται σε 38 χώρες και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 13-17 ετών. Στο πλαίσιό του οι μαθητές/τριες παρακολουθούν τις εμπειρίες τριών εφηβικών χαρακτήρων, του Μίλτου, της Τζωρτζίνας και του Φάνη, σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ και τις συνέπειες που αυτό έχει στην υγεία, την ασφάλεια, τις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και τις φιλοδοξίες τους. Μέσω της αλληλεπίδρασης με τους χαρακτήρες, οι μαθητές καλούνται να αναρωτηθούν «Τι θα έκανα αν ήμουν εγώ στη θέση τους;» και τους δίνεται η ευκαιρία να εξετάσουν πραγματικά σενάρια και να μάθουν πώς μπορούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.
Με μία μοναδική προσέγγιση που συνδυάζει τη δραματοποίηση και τη διά-δράση, το Smashed εμπλέκει τους μαθητές και τους βοηθά να κατανοήσουν τις συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ. Μέσω της δυναμικής που προσφέρει η αλληλεπίδραση, τους ενδυναμώνει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, να αποφασίζουν συνειδητά, να λένε «όχι» στην πίεση των συνομηλίκων και τους καθοδηγεί με ρεαλιστικούς τρόπους για το πού και πώς μπορούν να αναζητήσουν υποστήριξη.
Ευχαριστούμε την Κοινωνική Λειτουργό κ. Μαρία Αντώρκα και τη ψυχολόγο κ. Μαρία Φιτσάκη για την οργάνωση και την υλοποίηση του προγράμματος