Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου στο σχολείο μας

Φέτος αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου στο σχολείο μας με ένα τρόπο διαφορετικό. Έτσι, πέρα από την καθιερωμένη γιορτή που πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, υλοποιήσαμε 2 ακόμα δράσεις.

 

Α)

H προετοιμασία για τον εορτασμό ξεκίνησε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή ενός τμήματος της Γ γυμνασίου στις δράσεις του «Μήνα Εφηβείας» των εκδόσεων Πατάκη. Ο Μήνας Εφηβείας είναι μία δράση που πραγματοποιείται από τις εκδόσεις Πατάκη για 14 συνεχόμενα χρόνια, δια ζώσης ή διαδικτυακά (για τα σχολεία της επαρχίας), κατά την οποία σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι συνομιλούν με τους μαθητές και τους φέρνουν σε επαφή με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και λογοτεχνικά κείμενα, ενισχύοντας έτσι και τη φιλαναγνωσία και τον κριτικό λόγο και την κοινωνική τους συνείδηση. Ο ιστορικός, με τον οποίο συνομιλήσαμε, ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης. Με αφορμή το βιβλίο της Βούλας Μάστορη «Κάτω απ’ την καρδιά της», μίλησε στους εφήβους μας για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με λόγο απλό και πολύ κατανοητό, συζητήσαμε για πολύ δύσκολες έννοιες και ρίξαμε φως σε σκοτεινές στιγμές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Τι σημαίνει πραξικόπημα; Τι σημαίνει έλεγχος δια του φόβου; Τι είναι τελικά η αντίσταση και γιατί είναι θεμιτή στα τυραννικά καθεστώτα; Κι όλα αυτά, καταλήγουν πάντα στο τι σημαίνει δημοκρατία και γιατί είναι αναγκαίο να την υπερασπιζόμαστε.

Ήταν ένα σημαντικό μάθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης! Ευχαριστούμε τη φιλόλογο του σχολείου μας κ. Τ. Γιανναδάκη για την οργάνωση της δράσης, τον κ. Μπαϊρακτάρη, τις Εκδόσεις Πατάκη και ειδικότερα τον κ. Δίκαιο Χατζηπλή, υπεύθυνο επικοινωνίας των εκδόσεων, για την άψογη μακροχρόνια συνεργασία μας!

 

Β)

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας των καλλιτεχνικών κ. Ελένης Φρουδαράκη δημιούργησαν ένα έργο σε δημόσιο χώρο, και πιο συγκεκριμένα στην κεντρική είσοδο του σχολείου. Μέσα από τα προσωπικά τους αναθήματα τα οποία έδεσαν πάνω της, μέσα από ποιήματα, μαντινάδες που τα ίδια τα παιδιά συνέθεσαν, ζωγραφιές αλλά και λουλούδια, απέτισαν ένα ιδιαίτερο φόρο τιμής στους μαθητές και στους φοιτητές που αγωνίστηκαν και που κάποιοι έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία, την παιδεία, τη δημοκρατία, την ειρήνη, για το δίκιο, κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Με αυτό τον τρόπο, μετέτρεψαν την πύλη του σχολείου σε μια μεταφορική πύλη του Πολυτεχνείου, δημιουργώντας ένα εφήμερο μνημείο πάνω στο κεντρικό σύνθημα “Το Πολυτεχνείο ζει!” . Ζει για να μας θυμίζει τη διαχρονικότητα των αγώνων για ελευθερία. Ζει για να ξορκίζει το φάντασμα του φασισμού, που πάντα ξυπνάει σε δύσκολες εποχές. Επειδή “Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει”, η μνήμη πρέπει να γίνει σύμμαχός μας, αν θέλουμε να ζούμε σε κοινωνίες λεύτερες και ειρηνικές.

Ευχαριστούμε την κ. Φρουδαράκη για την υπέροχη αυτή δράση!