Ο «Μήνας Εφηβείας», το πρόγραμμα- θεσμός των εκδόσεων Πατάκη, μετράει φέτος 13 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα. Στοχεύει στο να δημιουργήσει νέα ερεθίσματα για τους νέους, να τους κεντρίσει τη φαντασία, να τους χαρίσει γνώσεις, προκαλώντας τους το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, την τέχνη, την επιστήμη και άλλους τομείς.

Το σχολείο μας εγκαινίασε τη φετινή συμμετοχή του με τη διαδικτυακή επικοινωνία των μαθητών και των μαθητριών του τμήματος Γ2 με τον κ. Γιώργο Χατζόπουλο, συγγραφέα και εκπαιδευτικό, με θέμα «Η δύναμη της εξέγερσης».

Με αφορμή την τριλογία «Αγριόπαπιες» και συγκεκριμένα το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Όνειρο Δεύτερο, η Εξέγερση», που είναι βασισμένο στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τα παιδιά συζήτησαν με τον συγγραφέα για το τι θεωρούν καταπίεση, τι γεννάει τη βία, τι εμποδίζει τα όνειρά τους και τι τελικά κάνει τις εξεγέρσεις να φουντώνουν. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το εάν έχουν οι σημερινοί έφηβοι την ανάγκη να δεσμευτούν σε κάτι σημαντικότερο από τις προσωπικές τους ανάγκες, για το πώς αυτές οι ανάγκες σχετίζονται με τα συλλογικά αιτήματα για ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατία και για τους τρόπους που εξεγείρονται οι έφηβοι.

Ευχαριστούμε πολύ τον μάχιμο εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Χατζόπουλο, που συζήτησε πολύ όμορφα με τα παιδιά μας, με προσοχή και σεβασμό, και τους έδωσε το λόγο να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Δικαίο Χατζηπλή, υπεύθυνο επικοινωνίας των εκδόσεων Πατάκη, ο οποίος συνεργάζεται με  το σχολείο μας σταθερά εδώ και πολλά χρόνια, καθώς και τις εκδόσεις Πατάκη, που μας δίνουν την ευκαιρία, αν και η απόστασή μας από την Αθήνα είναι μεγάλη,  να επικοινωνήσουμε με συγγραφείς, προάγοντας, έτσι τη φιλαναγνωσία και διευρύνοντας τους πνευματικούς μας ορίζοντες.

Συγχαίρουμε, τέλος, τους μαθητές μας, που συμμετείχαν στη συνάντηση  με ωριμότητα κι ευαισθησία, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως χρειάζεται να δίνουμε το λόγο και τις ευκαιρίες στους εφήβους για να εκφράσουν τον πλούσιο ψυχισμό τους.