Μια δράση για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι!

Πρόκειται για τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό Map Competition «Χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα. Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο σχολείο;»

Η δράση πραγματοποιήθηκε από μια μικρή ομάδα μαθητών/τριών, οι οποίοι/ες υπό την καθοδήγηση 3 εκπαιδευτικών, ασχολήθηκαν με την  ανάδειξη των προβλημάτων και κατά συνέπεια με την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με κινητικά προβλήματα, μελών της σχολικής μας κοινότητας αλλά και ενήλικων συμπολιτών μας.

Τα μέλη της ομάδας μας αρχικά συνομίλησαν με την μέλος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Μεραμβέλλου και συνιδρύτρια του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας i-living κ. Μαριάννα Διαμαντοπούλου και περπάτησαν μαζί της στην πόλη καταγράφοντας τα προσβάσιμα και μη προσβάσιμα για αναπηρικό αμαξίδιο σημεία.

Ακολούθως δημιούργησαν μια σελίδα στην ιστοσελίδα του σχολείου, η οποία περιλαμβάνει:

  1. Γενικά στοιχεία και παρουσιάσεις για θέματα αναπηρίας
  2. Βίντεο, που μας παραχώρησε η συμπολίτισσα κ. Μαριάννα Διαμαντοπούλου, συνιδρύτρια του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας i-living
  3. Απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη με την κ. Διαμαντοπούλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης μας, που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η συνέντευξη διενεργήθηκε μετά την περιήγηση στην πόλη με την κ. Διαμαντοπούλου στο αναπηρικό της αμαξίδιο, μέσα από την οποία καταγράφηκαν οι δυσκολίες μετακίνησης των ανθρώπων με αναπηρία
  4. Αποτύπωση προσβασιμότητας: μελέτη της προσβασιμότητας της πόλης του Αγίου Νικολάου Κρήτης μέσω ψηφιακού δυναμικού χάρτη, που δημιούργησε η ομάδα, στον οποίο αποτυπώνονται τα προσβάσιμα και μη προσβάσιμα σημεία της πόλης. Τα σημεία αυτά καταγράφηκαν μέσω εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο, που επίσης δημιουργήθηκε από την ομάδα, και με περιήγηση σε όλη την πόλη.

Ο ψηφιακός αυτός χάρτης εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του σχολείου να εξοικειώσει τους μαθητές με τις αόρατες και τις ορατές αναπηρίες. Στοχεύουμε να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας και ελπίζουμε με τη χρήση του να ευαισθητοποιήσουμε όλη τη σχολική και τοπική μας κοινότητα για το θέμα της προσβασιμότητας της πόλης μας σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να τον διαθέσουμε στον Δήμο, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Μαθητές/τριες

Βασιλάκη Μαρία (Γ2)

Κουκούλα Μαρία (Γ1)

Ορφανάκη Κάλλια (Β3)

Τουτουδάκης Άγγελος (Γ3)

 

Εκπαιδευτικοί

Αβτζής Παναγιώτης

Γιανναδάκη Ευγενία Σοφία

Νικητάκη Ειρήνη