Από 12 έως 18 Μαρτίου 2023 6 μαθητές/τριες της Β και Γ τάξης του σχολείου μας καθώς και 2 εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τη Βαρσοβία,

στο πλαίσιο του Erasmus+ προγράμματος «School libraries promoting readers, values, literacies, skills and inclusion», το οποίο υλοποιούμε τα τελευταία 3 χρόνια σε συνεργασία με σχολεία από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Η πρώτη μέρα της ευρωπαΐκής διαδρομής της ομάδας μας στη Βαρσοβία ξεκίνησε με επίσκεψη και φιλοξενία στο πρότυπο πολωνικό λύκειο XIII Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Płk. Leopolda Lisa Kuli. Παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις βιβλίων σχετικών με το Ολοκαύτωμα, πάνω στα οποία εργαστήκαμε, και ξεναγηθήκαμε στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις.

Η δεύτερη μέρα της ευρωπαϊκής μας διαδρομής μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ, καθώς επισκεφθήκαμε την Κρακοβία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τα συναισθήματά μας μέσα στους χώρους αυτούς, όπου  τόσοι άνθρωποι κρατήθηκαν φυλακισμένοι σε άθλιες συνθήκες και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο δολοφονήθηκαν.

Την τρίτη μέρα ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες στο Πολωνικό λύκειο και γνωρίσαμε την πολιτιστική κληρονομιά της Πολωνίας.

Την τέταρτη μέρα της Ευρωπαϊκής μας διαδρομής, αφού περπατήσαμε στους δρόμους του γκέτο της Βαρσοβίας, στη συνέχεια περιηγηθήκαμε σε ένα από τα πιο σύγχρονα, ενδιαφέροντα και διαδραστικά μουσεία παγκοσμίως, το Μουσείο Πολωνικής Ιστορίας. Μείναμε όλοι πραγματικά εντυπωσιασμένοι! Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Προεδρικό Μεγαρο.

Την τελευταία μέρα οι οικοδεσπότες μας, μετά από απονομή των διπλωμάτων, οργάνωσαν για εμάς περιήγηση στην παλιά πόλη. Επισκεφθήκαμε το μουσείο της Μαρίας Σκλοντόβσκα- Κιουρί, της διάσημης Πολωνέζας φυσικού που ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο και τιμήθηκε με δυο βραβεία Νόμπελ και αποχαιρετήσαμε την εντυπωσιακή πολωνική πρωτεύουσα γεμάτοι από υπέροχες εντυπώσεις κι εμπειρίες!

 

Οι εντυπώσεις των μαθητών/τριών μας

Οι εμπειρίες μου στην Πολωνία ήταν  καταπληκτικές. Γνώρισα μια νέα κουλτούρα και έναν νέο τρόπο ζωής. Η οικογένεια που με φιλοξένησε  και ειδικά η Πολωνέζα μαθήτρια Όλα ήταν καταπληκτική και φρόντισε να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία μου . Ένιωσα ότι ήμουν στο σπίτι μου και  νιώθω υποχρεωμένη. Θα ήθελα να ξανασυναντηθώ με αυτούς τους ανθρώπους στο μέλλον

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑ

 

Το erasmus ήταν μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες της ζωής μου. Περάσαμε πάρα πολύ ωραία και γνωρίσαμε καινούριους ανθρώπους, κουλτούρες και τρόπους ζωής. Δεθήκαμε με τα παιδιά που μας φιλοξένησαν και δημιουργήσαμε καινούριους φίλους, τους οποίους δυσκολευτήκαμε να αποχωριστούμε. Καταφέραμε επίσης να μάθουμε αρκετά για την ιστορία της Πολωνίας, η οποία ήταν συναρπαστική! Δε θα άλλαζα αυτές τις ημέρες με τίποτα

ΤΕΝΙΑ ΓΩΝΙΩΤΑΚΗ

 

Η Πολωνία είναι μια πανέμορφη χώρα, που σίγουρα θα ξαναεπισκεφθώ. Όλες μου οι μέρες εκεί ήταν αξέχαστες και πέρασα τέλεια με τα παιδιά και την οικογένειά που με φιλοξένησε και της είμαι ευγνώμων για όλα. Θα μου λείψουν τα πάντα, ιδιαίτερα ο καιρός και φυσικά τα παιδιά, που εύχομαι να ξαναδώ σύντομα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ

 

Το ταξίδι μας στην Βαρσοβία της Πολωνίας ήταν μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες της ζωής μου. Η επίσκεψη στο Άουσβιτς, στο Βασιλικό Κάστρο  και η επίσκεψη  στην Κρακοβία θα μου μείνουν αξέχαστες. Με μια υπέροχη παρέα και με νέες φιλίες φεύγουμε γεμάτοι υπέροχες αναμνήσεις και εμπειρίες που θα τις θυμόμαστε μια ζωή.

ΜΑΝΟΣ ΚΟΥΤΑΝΤΟΣ

 

Το ταξίδι μου στη Βαρσοβία ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες μου. Αμέτρητες στιγμές με γέλια, χαρές και καινούργιες εικόνες πέρασαν μέσα σε μια βδομάδα τόσο γρήγορα, που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί. Απόλαυσα την κάθε στιγμή με άτομα που δεν θα ξεχάσω ποτέ και θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη μου, όπως το ταξίδι στην Κρακοβία και το Auschwitz και περισσότερο από όλα η οικογένεια που με φιλοξένησε και με την οποία ταιριάξαμε από την πρώτη μέρα

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΦΥΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

 

Η Πολωνία για εμένα ήταν μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες. Πήγαμε σε πολλά διαφορετικά μέρη και μάθαμε για τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας. Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη που πήγαμε ήταν το Auschwitz. Στο Auschwitz γνωρίσαμε τη δύσκολη καθημερινότητα των Εβραίων κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Τελειώνοντας, η Πολωνία ήταν η καλύτερα ανάμνηση για εμένα και θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά μου.

ΚΑΛΛΙΑ ΟΡΦΑΝΑΚΗ


ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό”.