Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) είναι ένα διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ με αφετηρία τα Χανιά,

το οποίο πραγματοποιείται φέτος για 10η συνεχή χρονιά. Στο πλαίσιο των online προβολών του δίνει τη δυνατότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα να παρακολουθήσει δωρεάν επιλεγμένες προβολές μέσα από ειδική πλατφόρμα.

Αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα, στις 18 Οκτωβρίου το σχολείο μας επέλεξε να προβάλει 2 μικρές ταινίες –  ντοκυμαντέρ, που σχετίζονται με ένα πολύ σημαντικό γεγονός της ιστορίας της Κρήτης.

Η ταινία “Μαρίκα……. γιατί να φοβάσαι;;”, διάρκειας 15 λεπτών παρουσιάζει τις αναμνήσεις ενός μικρού κοριτσιού από την 5η ημέρα της Μάχης της Κρήτης, το Σάββατο 24 Μαΐου 1941.Τρεις Γερμανοί στρατιώτες πέρασαν από τον Κακόπετρο, ένα χωριό κοντά στα Χανιά. Πλησίασαν το σπίτι του Αντώνη Λουφαρδάκη. Χωρίς λόγο, εισέβαλαν στο σπίτι και εκτέλεσαν με τα αυτόματα όπλα τους πέντε γυναίκες και ένα δίχρονο παιδί. Η πεντάχρονη τότε Μαρίκα, είδε τα πάντα, ενώ ήταν κρυμμένη κάτω από ένα κρεβάτι.Η μικρού μήκους ταινία παρουσιάζει τις αναμνήσεις της από το φρικτό γεγονός.

Η ταινία “Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς”, διάρκειας 60 λεπτών,  αφηγείται τα γεγονότα της 28ης Αυγούστου 1944, όταν οι Γερμανοί κατακτητές κύκλωσαν το μικρό χωριό Κακόπετρος. Φεύγοντας το απόγευμα, το ναζιστικό μίσος αφήνει πίσω του 23 νεκρούς, άδεια, λεηλατημένα σπίτια και τις ψυχές των επιζώντων ισοβίως σημαδεμένες. Πέντε επιζώντες θυμούνται και αφηγούνται εκείνη τη βροχερή Δευτέρα αλλά και την υπόλοιπη ζωή τους όπως χαραγμένη από τον πόνο συνεχίστηκε.

Οι προβολές εντάσσονται στο πλαίσιο διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας, που επιχειρεί φέτος το σχολείο μας, και συνδέονται στενά με το θεματικό κέντρο του προγράμματος erasmus που υλοποιούμε, με θέμα το Ολοκάυτωμα και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τις παρακολούθησαν τα τμήματα Β1, Β2,Γ1και Γ2, καθώς και η ολόκληρη η ομάδα erasmusτου σχολείου.

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ για αυτή την υπέροχη εμπειρία που μας πρόσφεραν!