Tο ακριτικό ΓΕ.Λ. Κ. Νευροκοπίου, στο πλαίσιο των δρομολογηθέντων σχολικών δράσεων και με την

ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, εδώ και λίγους μήνες – η πανδημία και τα κρούσματα της covid 19 καθυστέρησαν δυστυχώς την έγκαιρη ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας – έχει ξεκινήσει μία «ψηφιακή» προσπάθεια συλλογής υπογραφών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Ελλάδας, αλλά και του απόδημου Ελληνισμού, ώστε να συνδράμουν όλοι στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα όπου αυτά γεννήθηκαν.

Για το λόγο αυτό, έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία ιστοσελίδας όπου θα γίνεται η συγκέντρωση υπογραφών. Ταυτόχρονα, θεσμικοί παράγοντες που έχουν ενημερωθεί και θα ενημερώνονται μπορούν να στέλνουν με αυτό τον τρόπο την στήριξή τους.
Σας καλούμε, λοιπόν, να προσυπογράψετε αυτή την πρωτοβουλία μας.

Η ιστοσελίδα για την υποστήριξη και τη συλλογή υπογραφών είναι: https://rizopoulog.sites.sch.gr/

ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ /ΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Ο πολιτισμός μας είναι το σημείο αναφοράς μας, είναι η ίδια μας η ταυτότητα, η ταυτότητα που απαντά στα ερωτήματά μας ̈ποιοι είμαστε ̈και ̈τι είμαστε ̈,είναι η καλλιέργειά μας,η πρόοδός μας η δυναμική μας. Είναι η καρδιά που ενώνει όλους τους κρίκους, αυτούς της παράδοσης και της ιστορίας μας. Είναι η βεβαιότητα πως δεν είμαστε μετέωροι, είναι η βεβαιότητα της συνέχειας, της δικής μας μοναδικότητας ως έθνος.

Εμείς μάθαμε να τιμούμε την έναρξη κάθε επανάστασης, κάθε κινήματος, κάθε αρχής που οραματίζεται και πραγματοποιεί. Κάθε χρόνο τιμούμε την ιστορική ημέρα της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το μεγάλο ΟΧΙ της πατρίδας μας την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, την 17η Νοέμβρη όταν είπαμε όχι στον φασισμό

Ο Μακρυγιάννης, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στα «Απομνημονεύματά του» αναφέρει:

“Είχα δυο αγάλματα περίφημα,μια γυναίκα και ένα βασιλόπoυλο ατόφια – φαίνονταν οι φλέβες,τόση εντέλειαν είχαν.Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα ‘χαν πάρει κάτι στρατιώτες,τους μίλησα:Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε,να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας.Γι’ αυτά πολεμήσαμε”.

Αυτά τα λόγια στάθηκαν αφορμή για όλους εμάς,τους μαθητές και μαθήτριες τούτης της χώρας που λέγεται Ελλάδα,για όλους εμάς που είμαστε περήφανοι γιοι και κόρες αυτής της ευλογημένης γης,για όλους εμάς που η ταυτότητα μας εδραιώθηκε από την πολιτισμική μας κληρονομιά,να κάνουμε το δικό μας βήμα.Να κάνουμε μια νέα αρχή που οραματίζεται,διεκδικώντας για άλλη μια φορά αυτό που θεωρούμε αυτονόητο: την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα μας.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα που τόσο τα ίδια όσο και την ιστορία τους φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο είναι συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών, τη δική μας Ακρόπολη, της δικής μας Αθήνας, του δικού μας τόπου καταγωγής και δημιουργίας τους.
Εμείς, οι Ελληνίδες και Έλληνες, μαθήτριες και μαθητές καλούμε την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επανεξετάσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο μας.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα τα γέννησε μήτρα Ελληνική. Σμιλεύτηκαν από χέρι Ελληνικό. Αναδύθηκαν από ψυχή Ελληνική.
Εμάς, μας γέννησε μήτρα ελληνική.
Εμάς, μας σμίλεψε χέρι ελληνικό.

Εμείς έχουμε ελληνική ψυχή και τούτη η ψυχή αναζητά το όνειρο, το όνειρο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο μας, στην Ελλάδα μας.
Για τους λόγους αυτούς καλούμε

Τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των σχολικών μονάδων της χώρας μας και των σχολικών μονάδων του απόδημου Ελληνισμού να προσυπογράψουν αυτήν την δύσκολη αλλά εφικτή ως προς το αποτέλεσμα προσπάθεια του σχολείου μας, ώστε να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην αποκατάσταση του μνημείου του Παρθενώνα με την επιστροφή των αποσπασμένων μερών του στην πατρική τους γη.

Γιατί περισσότεροι γινόμαστε ισχυρότεροι και μάλιστα όταν πρόκειται για ιερό και δίκαιο αγώνα

Καλή αρχή, λοιπόν