Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo,

διοργανώνουν τον διαγωνισμό STEM STARS GREECE, ο οποίος έχει σκοπό να υποστηρίξει, να αναδείξει και να επιβραβεύσει μαθητές και μαθήτριες 14 έως 18 χρονών, με ενδιαφέρον στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά (STEM). Οι νικητές και νικήτριες του διαγωνισμού θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό επιστημών παγκοσμίως, το “International Science and Engineering Fair,” που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022. Ο διαγωνισμός STEM STARS GREECE χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Χορηγός του διαγωνισμού είναι η PricewaterhouseCoopers Greece (PwC Greece). Χορηγός των βραβείων είναι η Ο3 – Out Of the Ordinary.

Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες να εμβαθύνουν σε έναν επιστημονικό τομέα STEM του ενδιαφέροντός τους, να αναπτύξουν δεξιότητες έρευνας, συνεργασίας, παρουσίασης και επικοινωνίας, να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ευρύ κοινό, να δικτυωθούν με ανθρώπους με παρόμοια ερευνητικά ενδιαφέροντα, επιστήμονες και επαγγελματίες STEM και να κερδίσουν σημαντικά βραβεία.

Ο διαγωνισμός STEM STARS GREECE είναι ένα από τα προγράμματα που υποστηρίζει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο πλαίσιο των δεσμών μεταξύ των δυο λαών που αποτελούν σημαντικό μέρος του ετήσιου Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι δωρεάν. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο της Ελλάδας και είναι μεταξύ 14 και 18 χρονών (Γ’ Γυμνασίου – Γ’ Λυκείου) κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του Διαγωνισμού.

Το πρώτο βήμα για έναν μαθητή, μια μαθήτρια ή μια ομάδα που επιθυμεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό είναι να επιλέξει ένα θέμα που θα ήθελε να ερευνήσει σε βάθος! Οι επιλογές θεματικών μπορούν να αφορούν έρευνα ή project σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις συνιστώσες του STEM (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά), ενώ μια εργασία-project μπορεί να αγγίζει παραπάνω από μια θεματική.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το project που θα επιλεγεί – μπορεί να αποτελεί μια εφεύρεση ή κατασκευή, μια έρευνα σχετικά με την επίλυση ενός σύγχρονου προβλήματος, ένα πείραμα – αρκεί η προσέγγιση να στηρίζεται σε μια καινοτόμο ιδέα και ένα βαθύ ενδιαφέρον για περαιτέρω διερεύνηση.

Οι συμμετέχοντες/ουσες, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του project, θα μπορούν να απευθυνθούν σε μια ομάδα μεντόρων, την οποία θα απαρτίζουν επιστήμονες, επιχειρηματίες, ερευνητές, ακαδημαϊκό προσωπικό και άλλοι επαγγελματίες.

Όλες οι εργασίες-project υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://stemstarsgreece.athens-science-festival.gr/ κατά το διάστημα 11 Νοεμβρίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου 2022, και η τελική λίστα με τους προκριθέντες θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2022 στην παραπάνω ιστοσελίδα.

Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Athens Science Festival, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2022, με φυσική ή/και διαδικτυακή παρουσία και θα αναδείξει τις δύο πρώτες ομάδες/συμμετέχουσες/οντες που θα κερδίσουν μια θέση ώστε να διαγωνιστούν διαδικτυακά στον διεθνή διαγωνισμό International Science and Engineering Fair (ISEF) 2022. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που μαθητές από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ISEF για να διεκδικήσουν διεθνή βραβεία και έπαθλα που ξεπερνούν συνολικά τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Δύο ομάδες εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον περσινό διεθνή διαγωνισμό ISEF:

  • Η ομάδα «Feel Write» με τις μαθήτριες, Μυρτώ-Βασιλική Αλεξοπούλου, Παυλίνα Ρεφενέ και Αμαλία-Χριστίνα Τουτζιαρίδη, που συμμετείχαν με τη βοήθεια τουεπιβλέποντα εκπαιδευτικού Ανδρέα Καράμπελα.
  • Η ομάδα «Ηλιακό Πάρκο με Φωτοβολταϊκά 3D Εκτυπωμένα Δέντρα: Η ΦύσηΣυνοδοιπόρος της Τεχνολογίας για ένα Πράσινο Μέλλον» με τις μαθήτριες Μαρία- Ελένη Μπατατούδη και Χαρίκλεια Μωραϊτάκη, που συμμετείχαν με τη βοήθεια του επιβλέποντα εκπαιδευτικού Ευάγγελου Κοτρώνη και κατέκτησαν τα ακόλουθα σημαντικά βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό:

    1) Edison International – Second Award of $1,250
    2) On-line Mawhiba Universal Enrichment Program – Award of $500 3) Ricoh Sustainable Development Award of $10,000

Η διαδρομή των διαγωνιζόμενων από την έναρξη έως τον μεγάλο τελικό, συνοψίζεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικούς όρους συμμετοχής μπορείτε να περιηγηθείτε στη διεύθυνση https://stemstarsgreece.athens-science-festival.gr/ ή να επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση stemstarsgreece@gmail.com.