Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Απριλίου διεξήχθησαν οι 3οι Παγκρήτιοι Αγώνες Ρητορικής τέχνης,

μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάδειξη της ρητορικής τέχνης στην Κρήτη. Με οργάνωση από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων και την Ελληνική Ένωση για την προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, οι πολύ επιτυχημένοι, κατα γενική ομολογία, αγώνες έγιναν διαδικτυακά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, που δημιουργεί η πανδημία.

Οι αγώνες αυτοί αποτέλεσαν την τρίτη και τελευταία για το τρέχον σχολικό έτος συμμετοχή του Ομίλου Ρητορικής και Συζήτησης του σχολείου μας σε ρητορικούς αγώνες, μετά από τους αγώνες εικονικών δικών “Πρωταγόρας” και τον διαγωνισμό δημιουργικού λόγου  ΕΚΠΑ – Ευαγγελικής Σχολής. Η συμμετοχή μας αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ολοκλήρωση του κύκλου εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων, που θεωρούμε ότι πρέπει να εξασφαλίζει το σχολείο για τα παιδιά, δραστηριότητες εξίσου σημαντικές με τα μαθήματα, καθώς προσφέρουν εμπειρίες και βιωματική γνώση σε τομείς πολύ σημαντικούς για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Ιδιαίτερα η καλλιέργεια του δημιουργικού λόγου αλλά και της τέχνης του επιχειρήματος θεωρούμε ότι αποτελούν δεξιότητες που ο κάθε δραστήριος και σκεπτόμενος πολίτης πρέπει να διαθέτει.

Την ομάδα μας αποτέλεσαν 10 μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης του σχολείου μας: Αμαριωτάκη Ανθή, Αρακαδάκη Ραφαηλία,  Γκρίτζια Μαρία, Ζερβουδάκη Χριστίνα, Καθεκλάκη Ανθούλα, Καραλής Βασίλης, Κοκολάκη Μαρία, Κουτάντου Μαριλίζα, Μπεμπελάκη Ευαγγελία και Σιδέρη Δήμητρα. 

Τα μέλη της ομάδας μας πήραν μέρος στα αγωνίσματα της εκφραστικής ανάγνωσης, του αυθόρμητου λόγου και των διττών λόγων και σε όλα διακρίθηκαν για το ήθος, την ομαδικότητα, την καλλιέπεια και το υψηλό επίπεδο των επιχειρημάτων τους. Μάλιστα στο αγώνισμα των διττών λόγων συμμετείχαν με τρεις ομάδες, η τρίτη εκ των οποίων ( Αρακαδάκη, Γκρίτζια, Ζερβουδάκη) προκρίθηκε στα ημιτελικά και βρέθηκε στην τετράδα της μικτής κατάταξης Γυμνασίων -Λυκείων Κρήτης. Τέλος, η μαθήτρια Γκρίτζια Μαρία κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ όλων των ομιλητών των Γυμνασίων Κρήτης στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου , επιλέγοντας να αναπτύξει το θέμα “καθρέφτες” ενώπιον ενός πολυπληθούς διαδικτυακού ακροατηρίου κι εντυπωσιάζοντας με την ευαισθησία, τη δημιουργικότητα και τον πλούτο των ιδεών της!

Συγχαίρουμε θερμά όλα τα μέλη της ομάδας, για την αφοσίωσή τους σε αυτή την πολύ απαιτητική δραστηριότητα, για τον χρόνο που αφιέρωσαν –όχι μόνο στους αγώνες αλλά και στις πολύωρες προπονήσεις-, κυρίως όμως για το ήθος και την ευγένεια που επέδειξαν κατά τη διάρκεια όλων των αγωνισμάτων, στοιχεία για τα οποία οι διοργανωτές μας έδωσαν πολλές φορές συγχαρητήρια. Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας, που, αντίθετα με ό,τι επιτάσσει η μόδα της εποχής, θεωρούν την άσκηση του πνεύματος και του λόγου στοιχείο στο οποίο αξίζει να αφιερώσουν τον προσωπικό τους χρόνο. Συγχαίρουμε επίσης θερμά και τη φιλόλογο κ. Τζένη Γιανναδάκη, που ανέλαβε από την αρχή του σχολικού έτους την προετοιμασία των μαθητών/τριών, αφιερώνοντας στη ρητορική δύο -κάποτε και περισσότερα- απογεύματα εβδομαδιαίως. Ευχόμαστε σε όλους υγεία, προσωπική πρόοδο και πολλές επιτυχίες στη ζωή τους.

Η Δ/νση και οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου