Μια διαφορετική συνάντηση Erasmus

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία είχε την ευκαιρία να ζήσει την τελευταία εβδομάδα η ομάδα Erasmus του σχολείου μας! Η μετακίνηση των μαθητών και των καθηγητών στο Παλέρμο της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε, όχι όμως με το γνωστό τρόπο αλλά διαδικτυακά! Μετά από οδηγία του ΙΚΥ και των αντίστοιχων εθνικών υπηρεσιών όλων των ευρωπαϊκών χωρών για αντικατάσταση των δραστηριοτήτων φυσικής κινητικότητας με αντίστοιχες εικονικές, το σχολείο IPSSAR Paolo Borsellino οργάνωσε δραστηριότητες, στις οποίες τα σχολεία από τις 6 χώρες του προγράμματος «EUROPIA, Building New European Dreams», ανάμεσα στα οποία και το δικό μας, συμμετείχαν διαδικτυακά.

Η ομάδα του σχολείου μας συγκροτήθηκε από 7 μαθητές/τριες της Γ τάξης, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και την προηγούμενη σχολική χρονιά, και 3 της Α τάξης, μέλη της καινούριας ευρωπαϊκής ομάδας μας.

Η προετοιμασία μας ξεκίνησε αρκετές εβδομάδες πριν, με ενασχόληση με την ελληνική και την ιταλική κουζίνα, με κατασκευή διαδικτυακών παιχνιδιών και με μελέτη ψηφιακών εργαλείων, στα οποία η κάθε ομάδα είχε φροντίσει να αποθηκεύσει πληροφορίες σχετικές με τον τόπο της, τα ήθη, τα έθιμα, την κουζίνα της καθώς και για το οικολογικό της αποτύπωμα. Αφού, λοιπόν, είχαμε καλά προετοιμαστεί, πήραμε μέρος στις δραστηριότητες, οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου με μουσικό καλωσόρισμα από μαθητές και τον τενόρο καθηγητή μουσικής του ιταλικού σχολείου. Ακολούθησε παρουσίαση των 6 σχολείων και γνωριμία των συμμετεχόντων μέσα από την πλατφόρμα wonder.me, δραστηριότητα που ενθουσίασε μαθητές και καθηγητές. Η μέρα έκλεισε με παιχνίδια γνώσεων kahoot για κάθε μια από τις συμμετέχουσες χώρες.

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη μαγειρική των Ευρωπαίων εταίρων μας, όπως επίσης και να παρουσιάσουμε ένα  μέρος αυτών που είχαμε εμείς ετοιμάσει. Στο τέλος μαγειρέψαμε με οδηγίες των Ιταλών μαθητών.

Την Πέμπτη σειρά είχε η μουσική. Μετά από διαδικτυακό μάθημα από τον Ιταλό τενόρο, τραγουδήσαμε όλοι μαζί το ιταλικό τραγούδι Volare. Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν με συνεδριάσεις των μαθητών σε μικρές ομάδες, στις οποίες παρουσίασαν τις  ιδέες τους για ένα πιο βιώσιμο σχολείο, και ακολούθησαν η βράβευση για τις επιδόσεις στο kahoot και η τελευταία συνάντηση των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα wonder.me.

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 21, οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με συνεδριάσεις των συντονιστών καθηγητών και των διευθυντών των 6 σχολείων.

Είναι αλήθεια πως δε φανταζόμασταν ποτέ πως η επίσκεψη στο σχολείο του Παλέρμο, που τόσο περιμέναμε, θα γινόταν με τον τρόπο αυτό. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει τον τελευταίο χρόνο ολόκληρος ο πλανήτης, όμως, άλλαξαν τη ζωή, τις συνήθειες και εν τέλει και εμάς τους ίδιους. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η διαδικτυακή συνάντηση με τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας ήταν για όλους μας μια ιδιαίτερη εμπειρία, στην οποία μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, στέλνοντας το μήνυμα πως μπορούμε ακόμα και πίσω από μια οθόνη υπολογιστή να ξεπεράσουμε τα σύνορα και να ξαναγίνουμε μια μεγάλη, ευρωπαϊκή οικογένεια!

 

Οι μαθητές/μαθήτριες

Αλέξης Νίκος, Αμαριωτάκη Ανθή, Γκρίτζια Μαρία, Ζερβαντωνάκη Φωτεινή, Καραλής Βασίλης, Μαστοράκης Γιάννης, Μπακάλη Κατερίνα, Τουτουδάκης  Άγγελος, Χαλκιαδάκης Μύρωνας, Χαραλαμπάκη Κατερίνα

 

 

Οι καθηγητές/τριες

Γιανναδάκη Τζένη, Νικητάκη Ειρήνη, Παπαδάκη Ιωάννα, Τασσοπούλου Παρασκευή, Τουτουδάκη Μαρίνα, Τουτουδακης Νίκος, Φουρνιώτης Δημήτρης


ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό”.