Για 6η συνεχόμενη χρονιά το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου επιλέχθηκε για να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+.

Με δύο νέες υποβληθείσες προτάσεις, που αξιολογήθηκαν, εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου ξεκινά το Σεπτέμβριο του 2020 ένα νέο, εντελώς ξεχωριστό ευρωπαϊκό ταξίδι, με διπλό προορισμό:

  • Η πρόταση με τίτλο «School Libraries: promoting readers, values, literacies, skills and inclusion» αφορά σε διετή δράση ΚΑ2 και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 5 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα– 2οΓυμνάσιο Αγίου Νικολάου, Νορβηγία, ΙταλίαΠορτογαλίαΠολωνία).

            Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της επαφής των μαθητών με τη λογοτεχνία, -εθνική και παγκόσμια- επιδιώκοντας με την ολοκλήρωσή του όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία να έχουν δημιουργήσει μια πλούσια βιβλιοθήκη. Ως θεματικό κέντρο της αναγνωστικής δραστηριότητας έχει επιλεγεί ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και συγκεκριμένα το Ολοκαύτωμα, θέμα σχετικά με το οποίο κάθε ένα από τα 5 συνεργαζόμενα σχολεία έχει ήδη επιλέξει ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Με την καθοδήγηση των συντονιστών από κάθε χώρα/σχολείο, οι μαθητές και των 5 χωρών θα μελετήσουν το ίδιο βιβλίο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και θα ασχοληθούν από κοινού με σχετικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και μετακινήσεις μαθητών, οι οποίοι, χωρισμένοι σε ομάδες, θα επισκεφθούν τα συνεργαζόμενα σχολεία για να συμμετέχουν σε δραστηριότητες σχετικές με τη λογοτεχνία αλλά παράλληλα και με στόχο τη γνωριμία της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τρόπου ζωής των κατοίκων αλλά και της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε χώρας. Το δικό μας σχολείο θα καθοδηγήσει τις λοιπές ομάδες στην ανάγνωση του βιβλίου της Lucy Adlington «Κόκκινη Μεταξωτή Κορδέλα», που αναφέρεται στη ζωή 2 κοριτσιών μέσα στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παράλληλα, θα υποδεχθεί μαθητές από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία τον Μάιο του 2022 και θα τους ξεναγήσει σε περιοχές του νησιού μας, όπου κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο σημειώθηκαν Ολοκαυτώματα, όπως η Βιάννος και η Κάντανος.

  • Μοναδικό και ιδιαίτερο είναι και το θέμα του δεύτερου προγράμματος, που επίσης αφορά σε διετή δράση ΚΑ2. Έχει τίτλο «Art sans frontiers – Τέχνη χωρίς σύνορα», και θα υλοποιηθεί με συνεργασία 3 χωρών (Ελλάδα– 2οΓυμνάσιο Αγίου Νικολάου,Βέλγιο, Γερμανία). Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με την ευρωπαϊκή τέχνη και παράδοση. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές των 3 σχολείων, χωρισμένοι σε ομάδες, θα ασχοληθούν με όλες τις μορφές τέχνης και τις εκφάνσεις τους στις 3 χώρες. Θέατρο, μουσική, χορός, ζωγραφική, τραγούδι, θα γίνουν οι γέφυρες που θα ενώσουν τους μαθητές και θα τους διδάξουν ότι τα στοιχεία που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Και το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μετακινήσεις, με τους Βέλγους και Γερμανούς μαθητές να επισκέπτονται την πόλη μας το Μάρτιο του 2022, για να ξεναγηθούν από τους δικούς μας μαθητές στην Κρήτη και να γνωρίσουν από κοντά την κρητική παραδοσιακή μουσική, τους χορούς και τα τραγούδια.

Και τα δύο προγράμματα προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2022. Βέβαια, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, αν λόγω πανδημίας δεν καταστεί δυνατή η μετακίνηση στην έδρα κάθε σχολείου, προβλέπεται η πραγματοποίηση των σχεδιαζόμενων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα εκείνων του πρώτου χρόνου, να γίνει διαδικτυακά.

Μετά τα τρία Erasmus+ ΚΑ1 προγράμματα για ατομική επιμόρφωση εκπαιδευτικών (2015 στη Γερμανία και Πορτογαλία, 2017 στη Φινλανδία, 2019 στην Ουγγαρία), τη βράβευση του σχολείου με εθνική και πανευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας etwinning (2018), τη συμμετοχή στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα RΟLE MODELS που εκπόνησε η Π.Δ.Ε. Κρήτης (2018) και τη συμμετοχή στο Erasmus+ KA2 πρόγραμμα EUROPIA, σε συνεργασία με άλλες 5 ευρωπαϊκές χώρες (2018-20), οι δύο νέες αυτές δράσεις αποτελούν ένα ακόμα βήμα στην ευόδωση της προσπάθειάς μας για δημιουργία ενός σύγχρονου σχολείου, που ενσωματώνει το ευρωπαϊκό  όραμα της εκπαίδευσης.

 

Οι συντονίστριες

Τασσοπούλου Παρασκευή, καθηγήτρια Γερμανικών

Τουτουδάκη Μαρίνα, φιλόλογος, Διευθύντρια


ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό”.