Ένας από τους πυλώνες της παιδαγωγικής σκέψης είναι το ότι η εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών,

στοιχείο που οδηγεί στην ανάγκη να δίνονται ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλα τα παιδιά, ανάλογες με τις δυνατότητές τους και με τα μέσα που διαθέτουν. Σε αυτή την αρχή στηρίζεται η συνεκπαίδευση, δηλαδή η συνύπαρξη και συνδιδασκαλία  μαθητών  τυπικής εκπαίδευσης  και  μαθητών  με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στις ίδιες σχολικές τάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο μας, πιστό στο πνεύμα των καιρών, αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση των εκπαιδευτικών του ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου για από κοινού διοργάνωση μιας ημερίδας μεσογειακής διατροφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ειδικού σχολείου την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020. Την ημερίδα συντόνισαν από το 2ο Γυμνάσιο, η εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας κ. Μαριέττα Αντωνάκη και η φιλόλογος κ. Τζένη Γιανναδάκη και από το ΕΕΕΕΚ ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κ. Γιώργος Μαυροειδής. Επίσης, πήραν μέρος όλοι οι εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ. Μας τίμησαν με την παρουσία τους από το ΚΠΕ Ιεράπετρας,οι κ. Στράτος Μυλωνάκης και Χάρης Βαμβουλάκης, από το ΚΠΕ Αρχανών η κ. Έλενα Φανιουδάκη, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων του Νομού Λασιθίου ,κ. Φιλίτσα Πεδιαδίτη, η Συντονίστρια για την Αειφορία κ. Αμαλία Φιλιππάκη και η Συντοντίστρια Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης κ. Μαρία Γιγουρτάκη

Τα παιδιά και των δυο σχολείων  συγκρότησαν  μικτές ομάδες, έλυσαν γρίφους, συμμετείχαν σε κυνήγι θησαυρού για να βρουν τα υλικά των συνταγών που επρόκειτο να ετοιμάσουν και αναζήτησαν τη διατροφική αξία τους. Στη συνέχεια και πάντα με άριστη συνεργασία και σε πολύ ζεστό κλίμα, ακολούθησαν τις συνταγές των υπευθύνων των ομάδων και ετοίμασαν πέντε πολύ όμορφα πιάτα βασισμένα στη μεσογειακή διατροφή, τέσσερα αλμυρά και ένα γλυκό. Παράλληλα, μία ομάδα παιδιών παρακολούθησε ένα βιωματικό σεμινάριο από την κ. Φιλίτσα Πεδιαδίτη με θέμα το πώς συντηρούμε τα τρόφιμα και πώς τα αξιοποιούμε για να μην πετάξουμε τίποτα, αφήνοντας το λιγότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη.

Επειδή τέτοια ημερίδα χωρίς να δοκιμάσουμε γεύσεις μεσογειακής κουζίνας δεν γίνεται, μετά περάσαμε στην πιο ενδιαφέρουσα φάση, που ήταν το να γευτούμε όλα όσα με πολύ καλή διάθεση ετοιμάσαμε. Και βεβαίως ήταν πεντανόστιμα! Η ηλιοομελέτα μας (ψήθηκε με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας), η σαλάτα με τα πολλά ντόπια λαχανικά μας, ο διάσημος κρητικός ντάκος, περιποιημένος από τα χεράκια μας, η σούπα βελουτέ ξινόχοντρου και τέλος το υπέροχο εκμέκ κανταΐφι μας, υπέροχα στημένο και διακοσμημένο με καραμέλα και βύσσινο γλυκό από την πολύ έμπειρη και πάντα εξαιρετικά πρόθυμη κυρία Ασπασία Εμπειρίδη, δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο. Όλες οι γεύσεις πήραν άριστα με τόνο στο διαγωνισμό που ακολούθησε και οι νικητές, η ομάδα της σαλάτας λαχανικών, καθώς και τα παιδιά του βιωματικού εργαστηρίου, τιμήθηκαν με όμορφα συμβολικά δώρα, προσφορά της κ. Μυρσίνης Λαμπράκη.

Ασφαλώς, όμως, το κέρδος της ημέρας ήταν για όλους πολύ μεγάλο: η αρμονική συνύπαρξη και η συνεργασία ανάμεσα στη γενική και την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, που μας δίνει περιθώρια να ελπίζουμε ότι τα παιδιά μας θα γίνουν καλύτεροι πολίτες από εμάς, θα άρουν τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και θα οικοδομήσουν μία ανεκτική στη διαφορετικότητα κοινωνία. Και για να θυμηθούμε τα λόγια της πρόσφατα εκλιπούσας Κικής Δημουλά, ” δε θέλει κόπο, θέλει κόλπο”

 

Η εκπαιδευτική ομάδα του 2ου Γυμνασίου

Leave a Comment