29/09/2019:Μετά από μια 3ωρη πτήση φτάσαμε στο Παρίσι. Κάναμε μία μικρή βόλτα στο κέντρο του Παρισιού όπου θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική των κτιρίων, μετά πήγαμε στο μουσείο του Λούβρου,

όπου είδαμε διάσημα έργα τέχνης από  Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως τη Μόνα Λίζα, τη Νίκη της Σαμοθράκης και την Αφροδίτη της Μήλου.  Έπειτα ,κατευθυνθήκαμε προς το σήμα κατατεθέν της γαλλικής πρωτευουσας, τον πασίγνωστο πύργο του Άιφελ. Αφού βγάλαμε άπειρες φωτογραφίες και δοκιμάσαμε γαλλικές κρέπες, ,πήγαμε στο σταθμό των τρένων για να αφήσουμε την «πόλη του φωτός» και να πάμε στο Λε Μαν το τελικό προορισμό μας για τις επόμενες πέντε μέρες. Και το ιδιο το ταξιδι με τρενο TGV (A GRANDE VITESSE, μεγαλης ταχυτητας) ήταν μια καινουρια εμπειρια!Όταν φτάσαμε στην πόλη,  μας υποδέχτηκαν οι γάλλοι καθηγητές μαζί με τις οικογένειες που θα μας φιλοξενούσαν. Φτάσαμε στα σπίτια υποδοχής ,γνωριστήκαμε με τους γάλλους φίλους μας , τακτοποιήσαμε τα πράγματα μας και δειπνήσαμε με τις οικογένειες.

30/09/2019: Το πρωί μετα το πρωινό, πήγαμε στο  σχολείο με τραμ, κάτι  που ήταν μια καινούρια εμπειρία, γιατί εμείς στην πόλη μας, δεν διαθέτουμε τέτοια μέσα μεταφοράς . Έκεί, μας υποδέχτηκαν και μας παρουσίασαν την έκθεση με φωτογραφίες μαθητών από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Έπειτα, χωριστήκαμε σε πέντε ομάδες και επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Ηταν ένα τεράστιο σχολείο με πολλές αίθουσες, εργαστήρια, γυμναστήρια, κοιτώνες , αυλές κι εστιατόριο , το οποίο έχει δυναμικό  δύο χιλιάδων πεντακοσίων μαθητών μέχρι 18 ετών. Ύστερα παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας με τα υπόλοιπα παιδιά για να οριοθετήσουμε τους στόχους του ευρωπαικού μας προγράμματος και να γνωριστούμε καλύτερα. Νωρίς Το απόγευμα, πήγαμε πάλι με το τραμ στο κέντρο της πόλης, στο θέατρο , για να κάνουμε πρόβα στην χορογραφία που ήταν κάτι ιδιαίτερο για  εμάς. Μετα την πρόβα, παίξαμε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού και ανακαλύψαμε, με τη βοήθεια των γάλλων φίλων μας,   πολλά αξιοθέατα της πανέμορφης μεσαιωνικής πόλης. Τέλος, όλα τα παιδιά του προγράμματος συγκεντρωθήκαμε  για να φάμε μαζί. Το βράδυ γυρίσαμε κατάκοποι στα σπίτια υποδοχής, όπου ανταλλάξαμε τις εμπειριες μας , συζητήσαμε και μάθαμε πολλά πράγματα για την καθημερινότητα των παιδιών της ηλικίας μας

1/10/2019: Την τρίτη μέρα ξυπνήσαμε νωρίς γιατί έπρεπε να κατευθυνθούμε στο κέντρο της πόλης ,στο θέατρο ώστε να κάνουμε μια τελευταία πρόβα το χορευτικό., πάλι με τράμ, καθώς είχαμε, βλέπετε, γίνει εξπέρ στις μετακινήσεις! Το μεσημέρι , όλη η ελληνική ομάδα βγήκαμε περίπατο με τις καθηγήτριες μας για ψώνια και φαγητό στο κέντρο. Έπειτα επιστρέψαμε στο σχολείο όπου συνεργαστήκαμε σε μεικτες ομάδες για να δημιουργήσουμε και να παρουσιάσουμε τη δική μας Όυτοπία. Το απόγευμα, πάλι στο κέντρο της πόλης, μας περίμενε ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο: κατά την επίσημη παρουσιαση της χορογραφίας, μας παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της πόλης και τηλεοπτικά κανάλια, κάτι που μας γέμισε ενθουσιασμό και έκανε εμφανές το πόσο σπουδαία θεωρούσαν όλοι την ευρωπαική παρουσια της πόλης τους!γενικά, καθ ολη την παραμονή μας σ αυτή την ευρωπαική πόλη, διαπιστώσαμε πως όλοι μας δέχονταν με μεγάλο ενθουσιασμό κι ήταν ιδιαίτερα πρόσχαροι και φιλόξενοι απέναντι μας, κατι που μας έκανε να νιώσουμε αμέσως άνετα, μεσα στην ευρωπαικη μας οικογένεια.

2/04/2019 Την επόμενη μέρα πήγαμε ολοήμερη εκδρομή στις Βερσαλλίες, το ανάκτορο του Λουδοβίκου του 14ου, του Βασιλιά Ηλιου.  Εκει, όλα απέπνεαν μεγαλοπρέπεια κι  ήταν πανέμορφα. Όλο το παλάτι απέξω είχε χρυσές λεπτομέρειες και μία μεγάλη πύλη από χρυσό. Πρώτα πήγαμε στους τεράστιους κήπους που ειχαν  δέντρα, λουλούδια και αγάλματα παντού. Μας είπαν ότι οι κήποι φημίζονται για την συμμετρία τους, καθώς όλα ήταν σε μία ευθεία. Όσο ήμασταν εκεί, μας ανέθεσαν ένα project ανά ομάδες ,να βρούμε και να φωτογραφήσουμε αντικείμενα και τοπία με συγκεκριμένη θεματική. Αφού τελειώσαμε ήρθε η ώρα για την ξενάγηση στο παλάτι, το οποιο ήταν τεράστιο και διακοσμημένο υπέροχα ,όπως ακριβώς το ήθελε ο βασιλιάς. Το κάθε δωμάτιο είχε δικό του τζάκι και στο ταβάνι και στους τοίχους ωραίους πίνακες από διάφορους ζωγράφους. Ο πιο εντυπωσιακός  χώρος ήταν το δωμάτιο του βασιλιά. Ήταν γεμάτο χρυσό με ένα πίνακα που απεικόνιζε τον ίδιο και ένα ρολόι που του είχαν κάνει δώρο. Επίσης ένας άλλος μεγαλοπρεπής  χώρος ήταν το δωμάτιο με τους 17 καθρέφτες που απέναντί τους είχαν τα δεκαεφτά παράθυρα που είχαν όλα θέα στο κήπο. τελειώνοντας η ξενάγηση κι η απαραίτητη φωτογράφιση στο παλάτι (κοριτσάκια, γαρ…..) ,ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής στην πόλη μας. Αργά το σούρουπο , όταν φτάσαμε, μαζευτήκαμε και παλι όλα τα παιδια για φαγητό και βόλτα, καθώς ήδη νιώθαμε μια μεγάλη ευρωπαικη πολύγλωσση και πολυπολιτισμική οικογένεια!

 

3/04/2019 Η μέρα σήμερα ήταν από τις πιο ωραίες του ταξιδιού. Ξυπνήσαμε το πρωί και πήγαμε κατευθείαν στο σχολείο. Όταν φτάσαμε, αρχίσαμε αμέσως να ετοιμαζόμαστε για το χορευτικό που είχαμε κάνει και την Τρίτη αλλά αυτή τη φορά η παρασταση θα δινόταν στην αυλή του σχολείου. Αφού τελειώσαμε και ήμασταν όλοι χαρούμενοι με το αποτέλεσμα ,κάναμε ένα μικρό διάλλειμα και μετά πήγαμε στο αμφιθέατρο. Εκεί συζητήσαμε όλα τα παιδιά για το πως μπορούμε να κάνουμε το σχολείο μας καλύτερο αλλά και για τα περιβαλλοντικά   προβλήματα που αντιμετωπίζει η ήπειρος μας .στη συνέχεια, μια αντιπροσωπεια μαθητων ,πήγε  να ανακοινώσει τις προτάσεις μας στους καθηγητές μας που συσκέπτονταν κι εκείνοι για το ίδιο θέμα. Αφού ακούστηκαν όλες οι προτάσεις, συναποφασίστηκαν οι επόμενες δράσεις μας για τη σωτηρία της Ευρώπης . Μετά, ήρθε η ώρα να φυτέψουμε μερικά λουλούδια για να φτιάξουμε το κήπο της Europia. Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η στιγμή που κάναμε ένα αφιέρωμα στην πορτογαλίδα  φίλη μας, τη  Laura, η οποία εφυγε από κοντά μας κατά τη διαρκεια της προηγούμενης κινητικότητας. Αργότερα είχαμε δύο ώρες ελεύθερο χρόνο, που τον εκμεταλλευτήκαμε  για να αγοράσουμε αναμνηστικά για τους φίλους και τις οικογένειες μας, για μια τελευταια βόλτα ή για φαγητό.

Στις  7  είχαμε το αποχαιρετιστήριο  δείπνο με τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν  τα παιδιά και τους καθηγητές. Φάγαμε, μιλήσαμε και υπήρχε μια υπέροχη ατμόσφαιρα με γέλια και  πολλές φωτογραφίες. Μετά ήταν η στιγμή που όλοι περιμέναμε, το πάρτι που ήταν απλά φανταστικό. Χορέψαμε ,τραγουδήσαμε και διασκεδάσαμε πάρα πολύ. Όταν όμως ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού, ειμαστε ολοι πολύ στεναχωρημένοι και κάποιοι από εμάς δακρυσμένοι γιατί για εμάς ήταν μια απίθανη εμπειρία που σίγουρα θέλουμε να ξαναζήσουμε. Κάναμε εδώ σπουδαίες φιλίες, σχέσεις ζωής κι είναι τόσο δύσκολο να τις αφήσουμε πίσω…..

 

4/04/2019 Η τελευταία μέρα του ταξιδιού ήρθε και έπρεπε να φύγουμε οπότε ετοιμαστήκαμε και πήγαμε στο σταθμό του τρένου μαζί με τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν. Εκεί, αποχαιρετιστήκαμε οριστικά και μπήκαμε στο τρένο για Παρίσι. Στο Παρίσι ,λοιπόν,συνεχίστηκε αυτή η ευρωπαική μας διαδρομή. Περάσαμε από το πύργο του Άιφελ ξανά για να πάμε στον ποταμό Σηκουάνα και να τον διασχίσουμε με τα ατμόπλοια, τα οποια μας έκαναν ένα υπέροχο πλωτό περίπατο στα διασημότερα αξιοθέατα του Παρισιού, όπως το μουσείο του Λούβρου και στην πινακοθήκη Ορσέ,  στην Παναγία των Παρισίων , στη Βουλή, σε διαφορα μουσεια κτλ. Στη συνέχεια, πήραμε το παριζιάνικο μετρό και πήγαμε στην γκαλερί Lafayette, το διάσημο πολυκατάστημα , το ναό της γαλλικής μόδας που ο θόλος του είναι διακοσμημένος με υπέροχα βιτρώ της αρτ νουβώ. Δοκιμάσαμε διαφορες ντόπιες λιχουδιές και γεμίσαμε το νου και τα μάτια μας με τις τελευταιες εικόνες της  γαλλικής πρωτευουσας, για να μας συντροφευουν το χειμώνα στη δική μας πόλη. Μετά από όλες αυτές τις ωραίες στιγμές έπρεπε να πάμε στο αεροδρόμιο και να πάρουμε το δρόμο του γυρισμού για την Ελλάδα. Μπήκαμε στο αεροπλάνο και υποσχεθήκαμε ότι κάποια μέρα θα ξαναέρθουμε. Φτάσαμε στα σπίτια μας κουρασμένες αλλά χαρούμενες που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε αυτή την υπέροχη εμπειρία.

Αναστασίου Αθηνά, Ανδρούτσου Ευαγγελία, Γαρεφαλάκη Μυρτώ, Συλλιγαρδάκη Μελίνα, Χέλλεμπουστ-Τσινάρη Βάλια.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό”.