Πρωτοσέλιδο Ανατολής 5 Οκτωβρίου 2018

Ξεκίνησε από το 2ο Γυμνάσιο

και απλώνεται σ’ όλη την Κρήτη

Πρωτοποριακό πρόγραμμα συμβουλευτικής

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα συμβουλευτικής και σχολικού προσανατολισμού ξεκίνησε πριν τρία χρόνια από το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και φέτος απλώνεται σε 50 σχολεία σε όλη την Κρήτη, ως επίσημο πρόγραμμα πλέον που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης με την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

«Οι μέντορες», όπως μπορεί ν’ αποδοθεί το πρόγραμμα σε ελεύθερη μετάφραση, είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πειραματικά από το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου όταν η Διευθύντρια του, φιλόλογος Μαρίνα Τουτουτάκη, υιοθέτησε την πρόταση συναδέλφου της από τομέα της Πληροφορικής για ένα νέο πρότζεκτ μέσω διαδικτύου που υλοποιεί μια Αστική Εταιρεία μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα με στόχο την διασύνδεση διακεκριμένων επαγγελματιών με μαθητές που ενδιαφέρονται να μάθουν για τα επαγγέλματα.

«Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε κάθε ελκυστική νέα πρόταση. Η πλατφόρμα, όταν επικοινωνήσαμε με τα παιδιά της οργάνωσης ήταν στα πρώτα στάδια και χρειαζόταν μια πρακτική εφαρμογή σε σχολείο για να φανεί αν μπορεί να υλοποιηθεί και ποια αποτελέσματα θα έχει», αναφέρει η κα Τουτουδάκη για την επιλογή της να υιοθετήσει τη νέα αυτή πρακτική, η οποία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια πειραματικά από τον Άγιο Νικόλαο και τώρα απλώνεται σε όλη την Κρήτη καθώς και σε άλλα σημεία της χώρας.

«Την πρώτη φορά ξεκινήσαμε διστακτικά. Αλλά αποδείχθηκε πολύ εύκολο στην εφαρμογή. Προκάλεσε πολύ θετική εντύπωση στα παιδιά και πραγματικά χάρηκαν παρά πολύ. Το συζητήσαμε εξαρχής και το είδαν από την πλευρά του επαγγελματικού προσανατολισμού ο οποίος λείπει από τα σχολεία. Ζήτησαν λοιπόν να μιλήσουν με ανθρώπους που κάνουν δουλειές που τους αρέσουν. Τα παιδιά μόνα τους επέλεξαν με ποιους θα μιλήσουν», τονίζει η κα Τουτουδάκη.

Είναι χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που προκάλεσε στους μαθητές της Τρίτης τάξης το νέο αυτό εγχείρημα ότι αφιέρωσαν αρκετό χρόνο εκτός μαθημάτων προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τους μέντορες που θα καλούσαν και θα επέλεγαν για να τους ενημερώσουν μέσω Skype ή Google Hangouts σχετικά με επαγγέλματα που τους προκαλούσαν αυξημένο ενδιαφέρον αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από ειδικούς στα πλαίσια της κανονικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. «Μετά τα μαθήματα γινόταν όλη μας η δουλειά. Διάλεξαν στην αρχή ένα νέο μέντορα. Μεταδιδακτορικό φοιτητή για θέματα σπουδών γύρω από το περιβάλλον από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που τους ενθουσίασε. Τα παιδιά διατύπωσαν δεκάδες ερωτήματα. Ακολούθησαν ιατρικά επαγγέλματα κ.α. Κάθε φορά τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλη χαρά λαμβάνοντας απαντήσεις από τους γνώστες των επαγγελμάτων», υπογραμμίζει η Διευθύντρια του Σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2ο Γυμνάσιο πέρυσι, προχώρησε και πέρα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό, στοχεύοντας στο κοινωνικό προφίλ του σχολείου. Ασχολήθηκε με την ενημέρωση και τη συνεργασία με κοινωνικούς φορείς που αναδεικνύουν δράσεις κοινωνικής ευαισθησίας και τις Οργανώσεις που υπηρετούν δράσεις κοινωνικής πολιτικής.

Κατά την περυσινή χρονιά, η πειραματική εφαρμογή στον Άγιο Νικόλαο, οδήγησε στη σημαντική αναβάθμιση της πλατφόρμας των Μεντόρων αφού προστέθηκαν πολλοί επιστήμονες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα αλλά και επιστήμονες από το εξωτερικό. «Πέρυσι για παράδειγμα συνομίλησαν με επιστήμονα από την Αγγλία», τονίζει η κα Τουτουδάκη, η οποία μόλις πληροφορήθηκε χθες για την ανάπτυξη του προγράμματος και σε άλλα σχολεία με βάση το πρόγραμμα που εξήγγειλε η Περιφέρεια Κρήτης, εξέφρασε την ικανοποίησή της και την διάθεση να προχωρήσει και σε νέες πρωτοβουλίες. Άλλωστε, τόσο η ίδια όσο και οι μαθητές του Αγίου Νικολάου αποτελούν το βασικό σύμβουλο πλέον της ΜΚΟ που οργανώνει την παρουσία των μεντόρων, την οποία και αξιοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που μαθαίνουμε και το γεγονός ότι υπάρχει πλέον μια μεγάλη συνεργασία με εγκρίσεις από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.  Σκοπεύουμε να δουλέψουμε το πρόγραμμα ως κάτι πολύ εξειδικευμένο μέσα στο μάθημα. Για παράδειγμα στο μάθημα για το αρχαίο θέατρο, ένας ειδικός πανεπιστημιακός θα μπορούσε να μιλήσει σε συγκεκριμένη ενότητα που διδάσκεται ώστε να είναι ελκυστικό για τα παιδιά που είναι προετοιμασμένα από τις προηγούμενες χρονιές κι έχουν τη διάθεση να ξεκινήσουν μια τέτοια προσπάθεια», σημειώνει η κ. Τουτουδάκη.

 

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας

Οι Μέντορες, είναι άνθρωποι με μεγάλη επιτυχία στον επαγγελματικό τους τομέα. Είτε πρόκειται για καθηγητές πανεπιστημίων με διεθνή παρουσία και προβολή, είτε πρόκειται για επαγγελματίες που υπηρετούν τον τουρισμό, την γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία για το επάγγελμά τους στους μαθητές των σχολείων.

Χθες υπογράφηκε το έργο από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Γ. Τερζάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Γ. Παρασύρη και υπηρεσιακών στελεχών που υλοποιούν το πρόγραμμα.

«Σε 50 σχολεία του νησιού μας θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα στον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών. Προσπαθούμε μαζί με την Περιφερειακή Διεύθυνση για να έχουν και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης κρίσιμη πληροφόρηση τα παιδιά μας», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης εκτιμώντας πως το πρόγραμμα μπορεί να εξελιχθεί πολύ θετικά.

Ο κ. Τερζάκης, επεσήμανε πως το πρόγραμμα αξιοποιεί ανθρώπους με υψηλό κύρος στη δουλειά τους, οι οποίοι προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο. «Έρχονται σε επαφή μαζί τους τα παιδιά και αναλύουν και συζητούν τα μυστικά του επαγγέλματος τους», τόνισε, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για τη συνεργασία, αφού η συγκεκριμένη δράση εστιάζει στο σπουδαιότερο κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού που λείπει από την παραδοσιακή διαδικασία της εκπαίδευσης. Την ευθύνη του προγράμματος από την Περιφέρεια Κρήτης έχει ο Κωνσταντίνος Φλουρής, Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Σύμβουλος Απασχόλησης της Περιφέρειας Κρήτης.

Leave a Comment